Συνέντευξη με την Κλέλια Βασιλείου: «Τρόοδος ο Πνεύμονας της Κύπρου»

Διευθύντρια της Αναπτυξιακής Εταιρείας Τροόδους

Το ορεινό σύμπλεγμα Τροόδους είναι η υψηλότερη οροσειρά της Κύπρου με υψόμετρο 1952 μέτρα. Το Τρόοδος είναι ο πνεύμονας της Κύπρου, είναι η οροσειρά με πυκνώδη βλάστηση, πλούσια χλωρίδα και πανίδα.

Στην περιοχή Τροόδους υπάρχει το Παγκόσμιο Γεωπάρκο Τροόδους της ΟΥΝΕΣΚΟ το οποίο σκοπό έχει την ανάπτυξη της οροσειράς του Τροόδους.

Στη συνάντησή μας με τη διευθύντρια του Γεωπάρκου Τροόδους κ. Κλέλια Βασιλείου είχαμε μαζί της μια ενδιαφέρουσα συνομιλία όσον αφορά την ανάπτυξη του Γεωπάρκου Τροόδους.

Βιογραφικό

Η Κλέλια Βασιλείου είναι Διευθύντρια της Αναπτυξιακής Εταιρείας Τροόδους από το 2009, έτος ίδρυσης της εταιρείας. Το 2016 ανακηρύχθηκε Γυναίκα Επιχειρηματίας της Χρονιάς από τα βραβεία Madame Figaro για το έργο που επιτελεί στην οροσειρά του Τροόδους.

Κυρία Βασιλείου ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο που μας παραχωρήσατε για να εξηγήσετε στους αναγνώστες μας κάποια πράγματα για το Γεωπάρκο Τροόδους.

Το Γεωπάρκο Τροόδους από πόσες κοινότητες αποτελείται και περίπου τι έκταση καταλαμβάνει;

To Γεωπάρκο Τροόδους βρίσκεται στο κεντρικό τμήμα της Κύπρου και η έκτασή του ανέρχεται γύρω στα 137.000 εκτάρια ή 1370 km2 και καταλαμβάνει περίπου το 45% της συνολικής έκτασης της οροσειράς του Τροόδους και το 15% της συνολικής έκτασης της Κύπρου. Εκτείνεται στα ανατολικά, από τα χωριά Μιτσερό, Αγία Μαρίνα και Ποτάμι, στα βόρεια από τα Κατύδατα μέχρι τον Κάμπο της Τσακκίστρας, στα δυτικά μέχρι τον Σταυρό της Ψώκας και το Βουνί της Παναγιάς και στα νότια και νοτιοδυτικά από τα Βρέτσια, Άγιο Νικόλαο, Μανδριά, Παπούτσα και Άγιο Επιφάνειο.

Διοικητικά εμπίπτει σε τρεις επαρχίες, της Λευκωσίας, Πάφου και Λεμεσού και καλύπτει την υψομετρική ζώνη από 300m έως την ψηλότερη κορυφή της Κύπρου τη Χιονίστρα με υψόμετρο 1952m. Περιλαμβάνει 110 οικισμούς με συνολικό πληθυσμό περίπου 25000 κατοίκων. Ο χώρος του συνδυάζει τη συναρπαστική τoπική γεωλογία με το μοναδικό φυσικό περιβάλλον του Τρόοδους, τη μακρόχρονη ιστορία των ανθρώπινων κοινωνιών καθώς και τα τυπικά ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις του ντόπιου πληθυσμού.

Πού μπορεί να δει και να μάθει για τα διάφορα θέματα της φύσης, ο επισκέπτης στην οροσειρά Τροόδους όπου εμπίπτει το Γεωπάρκο;

Οι επισκέπτες μπορούν να ενημερωθούν για τα θέματα του Γεωπάρκου Τροόδους στο Κέντρο Επισκεπτών του Γεωπάρκου Τροόδους, το οποίο βρίσκεται στο παλιό μεταλλείο Αμιάντου. Εκεί μπορούν να δούν από κοντά όλα τα σημαντικά πετρώματα του Τροόδους, να ενημερωθούν για τα μεταλλεία που υπήρχαν κάποτε στην περιοχή αλλά και για την ιστορία του μεταλλείου Αμιάντου. Στο κέντρο αυτό υπάρχει επίσης αίθουσα με τα πετρώματα και ορυκτά του Τροόδους, πληροφορίες για τον χαλκό και αναπαράσταση γαλαρίας χρωμίτη. Επίσης, μπορούν να μάθουν πληροφορίες για τις τρεις σημαντικές γεωδιαδρομές του Γεωπάρκου μας αλλά και για άλλα ιδιαίτερα σημεία του Τροόδους που μπορούν να επισκεφθούν, όπως τα μνημεία UNESCO, τις κοινότητες της περιοχής και άλλα πολλά. Μπορούν

ακόμη να επισκεφθούν το Περιβαλλοντικό Κέντρο Τροόδους που βρίσκεται κάτω από την πλατεία Τροόδους για να μάθουν περισσότερα για τη χλωρίδα και πανίδα της περιοχής και φυσικά την ιστοσελίδα του Γεωπάρκου Τροόδους αλλά και τη σελίδα μας στο facebook.

Το Γεωπάρκο εντάσσεται στην ΟΥΝΕΣΚΟ. Ποια είναι τα σημαντικά σημεία τα οποία το έχουν εντάξει στην ΟΥΝΕΣΚΟ;

Είναι πάρα πολλά τα στοιχεία που καθιστούν ιδιαίτερα σημαντικό το Γεωπάρκο μας, αρχίζοντας από τη γεωλογία, τη χλωρίδα, την πανίδα και τις 10 Βυζαντινές Εκκλησίες που υπάρχουν στο Τρόοδος και συγκαταλέγονται στον κατάλογο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Επίσης, ιδιαίτερα σημαντική είναι και η πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής η οποία συνδέεται άμεσα με τη γεωλογία του Τροόδους. Η περιοχή του Τροόδους είναι μια από τις εμβληματικές περιοχές για την κατανόηση της εξέλιξης των διεργασιών που οδήγησαν στη διαμόρφωση της επιφάνειας του πλανήτη μας σε παγκόσμιο επίπεδο. Όποιο βιβλίο γεωλογίας κι αν ανοίξει κανείς, όποια μελέτη κι αν δει για τον τρόπο δημιουργίας των ωκεανών και την εξέλιξης της γήινης στηθόσφαιρας θα βρει μια αναφορά κάπου στην περιοχή του Τροόδους και στις δομές οι οποίες εμφανίζονται σ’ αυτή την περιοχή. Κορυφαίοι γεωλόγοι ανά το παγκόσμιο έχουν αναφέρει ότι οι κάτοικοι της Κύπρου και οι ξένοι επισκέπτες δεν μπορούν να υποψιασθούν, ότι η δασώδης κορυφή του Τροόδους είναι το βαθύτερο στρώμα ενός κομματιού ωκεάνιου φλοιού, καθώς και του ανώτερου μανδύα της γης.

Με άλλα λόγια, ένα οφιολιθικό σύμπλεγμα, που σχηματίστηκε πριν από 90 εκατομμύρια χρόνια 8.000 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Στην περιοχή όπου εμπίπτουν ένας αριθμός κοινοτήτων, υπάρχουν επιχειρήσεις που ασχολούνται με παραδοσιακά προϊόντα; Αν ναι, αυτές οι επιχειρήσεις έχουν τη στήριξη που απαιτείται ή χρειάζονται περαιτέρω στήριξη για την προώθηση των προϊόντων τους;

Στην περιοχή του Γεωπάρκου υπάρχουν αρκετές επιχειρήσεις που ασχολούνται με παραδοσιακά προϊόντα όπως αλλαντικά, γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες, κρασί κ.ά. Βεβαίως και έχουν την απόλυτη στήριξή μας στις εργασίες τους όμως σίγουρα χρειάζονται ακόμη περισσότερη στήριξη για να συνεχίσουν να υπάρχουν. Εμείς ως διαχειριστικός φορέας του Κέντρου Επισκεπτών του Γεωπάρκου Τροόδους και ως ένας από τους εταίρους για τη δημιουργία του Γεωπάρκου, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι για να προωθηθούν οι παραδοσιακές επιχειρήσεις χρειάζεται πολλή υπομονή και επιμονή. Τίποτα δεν είναι εύκολο και πόσο μάλλον όταν μιλάμε για μικρής εμβέλειας βιοτεχνίες που δημιουργούν προϊόντα σεβόμενοι την παράδοση της Κύπρου και χρησιμοποιώντας πρώτες ύλες που παράγονται στην περιοχή μας. Ως Αναπτυξιακή Εταιρεία Τροόδους ασχολούμαστε ιδιαίτερα με τις επιχειρήσεις αυτές μέσω των διαφόρων προγραμμάτων που διαχειριζόμαστε κατά καιρούς.

Τον τελευταίο καιρό ακούγεται από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και από διάφορα άλλα μέσα για ένα πολύ σπουδαίο και σημαντικό έργο, το Αστεροσκοπείο Τροόδους. Πότε υπολογίζετε να αρχίσουν οι εργασίες και η ολοκλήρωση αυτού του μεγαλεπήβολου έργου και τι θα μπορεί να προσφέρει τόσο στον ξένο όσο και στον ντόπιο επισκέπτη;

Το έργο αυτό είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς που έγινε από πολλούς φορείς τα τελευταία τρία χρόνια. Δεν ήταν καθόλου εύκολη υπόθεση μιας και μιλάμε για ένα έργο που θα αποτελέσει πόλο έλξης πολλών χιλιάδων επισκεπτών στο Τροόδος. Υπολογίζεται ότι ο θεμέλιος λίθος του αστεροσκοπείου θα μπει τον Σεπτέμβριο του 2018 και ότι θα πάρει περίπου ενάμιση με δύο χρόνια να ολοκληρωθεί.

Αρχικά, να πω ότι το αστεροσκοπείο Τροόδους δεν θα αποτελεί ένα τελευταίας τεχνολογίας ερευνητικό κέντρο της ΝΑΣΑ όπως έχει ακουστεί, αλλά θα λειτουργεί, για αρχή τουλάχιστον, ως ένα εκπαιδευτικό κέντρο για παιδιά και ενήλικες για θέματα που αφορούν τον ουρανό, τους γαλαξίες, τους πλανήτες κλπ. Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα σήμα κατατεθέν ολόκληρου του Τροόδους για το οποίο θα είναι περήφανοι όχι μόνο οι κάτοικοι της περιοχής αλλά και ολόκληρη η Κύπρος. Θα υπάρχουν τηλεσκόπια για αστροπαρατήρηση, εκπαιδευτικές αίθουσες αλλά και το κτίριο καθ’ εαυτό θα αποτελεί από μόνο του πόλο έλξης αφού θα θυμίζει διαστημόπλοιο που προσγειώθηκε στην περιοχή μας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει