Συνέντευξη με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη: «Στόχος της Τουρκίας να μας παρασύρει σε αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων»

Όλοι οι εταίροι μας έχουν εκφράσει στήριξή στην Κυπριακή Δημοκρατία

Επιδιώκοντας να ενημερώσουμε τους αγαπητούς μας αναγνώστες σε σχέση με τις γεωτρήσεις που διεξάγονται στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς και για τη διακυβερνητική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας – Ιταλίας – Κύπρου – Ισραήλ για την κατασκευή του αγωγού East Med ζητήσαμε από τον Εξοχότατο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη να μας παραχωρήσει μια γραπτή συνέντευξη για το Περιοδικό Πράσινη Ενέργεια.

Κύριε Πρόεδρε τον τελευταίο καιρό διεξάγονται στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας, διάφορες γεωτρήσεις για την ανεύρεση υδρογονανθράκων. Ποια είναι τα αποτελέσματα σε σχέση με τις γεωτρήσεις και πόσο ικανοποιητικά είναι τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα για το ποσοστό αποθεμάτων;

Η ανακάλυψη του αιγυπτιακού κοιτάσματος φυσικού αερίου «Ζορ» και, ακολούθως, τα γρήγορα αντανακλαστικά της Κυβέρνησής μας με την προκήρυξη του 3ου Γύρου Αδειοδότησης, σηματοδότησαν την απαρχή ενός δεύτερου κύκλου ερευνητικών γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ. Συγκεκριμένα, η επίσημη έναρξη δόθηκε την περίοδο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου 2017 με τη γεώτρηση «Ονησίφορος» στο Τεμάχιο 11, από την κοινοπραξία των Total και Eni. Μια γεώτρηση που μπορεί να μην αποκάλυψε τελικά εμπορεύσιμες ποσότητες φυσικού αερίου, όμως απέδειξε ότι ορθά προχωρήσαμε σε επαναξιολόγηση του γεωλογικού μας μοντέλου με στόχευση πλέον τις έρευνες για φυσικό αέριο σε ανθρακικές δομές.

Σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη η γεώτρηση στον στόχο «Καλυψώ», στο Τεμάχιο 6, από τις Eni και Total, ενώ ακολουθεί αμέσως μετά η γεώτρηση στον στόχο «Σουπιά», του Τεμαχίου 3, από την κοινοπραξία των Eni και Kogas. Το 2ο εξάμηνο του 2018 θα πραγματοποιηθούν ακόμα δύο γεωτρήσεις από την κοινοπραξία των εταιρειών ExxonMobil και Qatar Petroleum, στους στόχους «Δελφίνος» και «Άνθεια», του Τεμαχίου 10.

Όλοι μας ευελπιστούμε σε νέες ανακαλύψεις. Ως οφείλουμε όμως διατηρούμε συγκρατημένη την αισιοδοξία μας και αποφεύγουμε τις μεγάλες δηλώσεις, αφού αποτελέσματα, θετικά ή αρνητικά, θα έχουμε μόνο όταν ολοκληρωθούν οι γεωτρήσεις.

Με την ανεύρεση των υδρογονανθράκων έχουν διαφοροποιηθεί οι σχέσεις μας με τους ευρωπαίους εταίρους και με άλλες γειτονικές χώρες;

Είναι αλήθεια ότι η Κύπρος, με τις συνεχείς πρωτοβουλίες της Κυβέρνησής μας, βρίσκεται σήμερα σε θέση να συμμετέχει σε συνεργασίες και διπλωματικούς κύκλους, όπου δεν είχαμε πρόσβαση πριν την ανακάλυψη υδρογονανθράκων. Σημειώνω σχετικά τις εξαιρετικής σημασίας Τριμερείς Συνεργασίες που έχουμε συνομολογήσει με την Ελλάδα, το Ισραήλ, την Αίγυπτο, τον Λίβανο, την Ιορδανία και την Παλαιστίνη.

Αυτή άλλωστε υπήρξε και η στρατηγική επιδίωξη της ενεργειακής διπλωματίας που εφαρμόζουμε την τελευταία πενταετία. Απώτερος στόχος μας, η αναβάθμιση της Ανατολικής Μεσογείου στους κόλπους της ΕΕ και διεθνώς, μέσω της ευθυγράμμισης των συμφερόντων των χωρών στην περιοχή μας, καθώς και των χωρών από τις οποίες προέρχονται οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ΑΟΖ μας.

Το Δεκέμβριο του 2017 υπογράφτηκε η διακυβερνητική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας – Ιταλίας – Κύπρου – Ισραήλ για την κατασκευή του αγωγού East Med. Ένας αγωγός που πρωτο-συζητήθηκε το 2013 στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αναθεωρήθηκε το 2015. Με την ολοκλήρωση και λειτουργία του αγωγού αυτού τι όφελος θα έχουμε ως Κυπριακή Δημοκρατία και πόσο θα επηρεάσει τις διεθνείς μας σχέσεις;

Καταρχάς να σημειώσω ότι οι προκαταρκτικές μελέτες που έχουν γίνει για τον EastMed, κατέδειξαν πως το φιλόδοξο αυτό έργο είναι τεχνοοικονομικά βιώσιμο. Ως τέτοιο λοιπόν, αλλά και δεδομένης της στήριξης που τυγχάνει από Ισραήλ, Ελλάδα και Ιταλία, ο EastMed αποτελεί μία από τις επιλογές που έχουμε στη διάθεσή μας για εξαγωγές φυσικού αερίου στις αγορές της ηπειρωτικής Ευρώπης.

Σημειώνω εδώ ότι ενώ αναμένουμε από τις ερευνητικές γεωτρήσεις που θα διεξαχθούν εντός του 2018 να μας δώσουν μια ξεκάθαρη εικόνα της ΑΟΖ μας, έχουμε ήδη επεξεργαστεί 16 διαφορετικά σενάρια για αξιοποίηση των υδρογονανθρακικών μας πόρων, ξεκινώντας με ελάχιστη ποσότητα τα 4.5 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου που επιβεβαιώθηκαν στο κοίτασμα «Αφροδίτη». Συνεπώς, πέραν από τον EastMed, που αναμφίβολα θα αναβαθμίσει γεωπολιτικά τη χώρα μας όταν ολοκληρωθεί, προωθούμε ταυτόχρονα τους σχεδιασμούς μας για τον υποθαλάσσιο αγωγό προς την Αίγυπτο, καθώς και για το χερσαίο και το πλωτό τερματικό υγροποίησης.

Τον τελευταίο καιρό δεχόμαστε προκλήσεις στην ΑΟΖ από το ερευνητικό σκάφος Barbaros. Πώς αντιμετωπίζεται και ποια μέτρα λαμβάνονται έτσι ώστε να μην επηρεαστεί η πραγματοποίηση των γεωτρήσεων στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας;

Ανάλογες τουρκικές προκλήσεις αντιμετωπίσαμε, υπενθυμίζω, και σε προηγούμενες γεωτρήσεις. Στόχος της Τουρκίας είναι ασφαλώς να μας εκφοβίσει, αλλά και να μας παρασύρει σε ένα παιγνίδι αμφισβήτησης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, στο οποίο ως Κυπριακή Δημοκρατία σε καμία περίπτωση δεν είμαστε διατεθειμένοι να εμπλακούμε. Τουναντίον, θεωρούμε πως η καλύτερη απάντηση εκ μέρους μας είναι όπως πράττουμε, να συνεχίσουμε να προχωρούμε ψύχραιμα σε υλοποίηση των ενεργειακών μας σχεδιασμών.

Πώς βλέπουν οι εταίροι μας στην ΕΕ και η διεθνής κοινότητα την ανεύρεση υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κύπρου και ποια είναι τα μηνύματα που δεχόμεθα από διάφορα κράτη;

Είναι σημαντικό το γεγονός ότι όλοι ανεξαιρέτως οι εταίροι μας, στην ΕΕ αλλά και διεθνώς, έχουν εκφράσει δημόσια τη στήριξή τους στην Κυπριακή Δημοκρατία όσον αφορά στην ενάσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. Να μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι στην κυπριακή ΑΟΖ δραστηριοποιούνται σήμερα συνολικά εννέα εταιρείες υδρογονανθράκων, είτε ως μέρη κοινοπραξιών είτε χωριστά, προερχόμενες από διαφορετικές χώρες, οι πλείστες με τεράστιο γεωπολιτικό εκτόπισμα.

Η ανεύρεση υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ πόσο μπορεί να πιέσει την Τουρκία για μια βιώσιμη και μόνιμη λύση του κυπριακού προβλήματος;

Εμείς πάντοτε αντιμετωπίζαμε και εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε την ανεύρεση υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας ως ευλογία για το σύνολο του κυπριακού λαού και σαν κίνητρο επίλυσης του κυπριακού, αλλά και βελτίωσης των σχέσεων με την Τουρκία. Θέλω όμως να είμαι ξεκάθαρος πως τόσο η ίδια η Κυπριακή Δημοκρατία, όσο και οι εταιρείες-κολοσσοί στον χώρο της ενέργειας με τις οποίες συνεργαζόμαστε, δεν συνδέουν την εμπλοκή τους στην κυπριακή ΑΟΖ με την επίτευξη λύσης του κυπριακού. Εάν τη συνέδεαν, δεν θα υπέβαλλαν προτάσεις, καν. Η κυρίαρχη Κυπριακή Δημοκρατία έχει τη δική της ΑΟΖ μέσα στην οποία αδειοδοτούνται θαλάσσιες περιοχές και θα έχει την αποκλειστική ευθύνη διαχείρισης και εκμετάλλευσης. Το φυσικό αέριο και η προοπτική κάλυψης σημαντικού μέρους των ενεργειακών αναγκών της Τουρκίας μπορούν να αποτελέσουν σημαντικό κίνητρο για να συναινέσει η Άγκυρα σε λύση του κυπριακού. Βασική προϋπόθεση, ωστόσο, παραμένει η βούληση της Τουρκίας για λύση του κυπριακού και όχι το κίνητρο της ενέργειας. Αν ενδιαφέρεται πραγματικά για τους Τουρκοκύπριους και για το κυπριακό, όπως ισχυρίζεται, θα συνεργαστεί για την ειρηνική επίλυση του προβλήματος είτε υπάρχει φυσικό αέριο είτε όχι.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει