Τον κώδωνα του κινδύνου για τα «δίχτυα- φάντασμα» κρούει το Τμήμα Αλιείας

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών για τα  «δίχτυα- φάντασμα» (ghost-nets), δηλαδή τα αλιευτικά δίχτυα που χάνονται κατά λάθος, απορρίπτονται ή εγκαταλείπονται στις θάλασσες και αποτελούν απειλή για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα, καθώς συνεχίζουν να αλιεύουν ψάρια και άλλους θαλάσσιους οργανισμούς (θαλάσσιες χελώνες, θαλασσοπούλια κ.λπ.) χωρίς την ανθρώπινη συμμετοχή.

Σε ανακοίνωσή του, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών: Αφαιρώντας τα «δίχτυα-φάντασμα», το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών αναφέρει πως σε συνεργασία με το Ωκεανογραφικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κύπρου, συμμετέχουν στο ερευνητικό πρόγραμμα LIFE EUROTURTLES, που συγχρηματοδοτείται από  την Ευρωπαϊκή Ένωση και από εθνικούς πόρους και μία από τις δράσεις του προγράμματος είναι η απομάκρυνση «διχτυών-φάντασμα» από τις θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές του δικτύου Ν2000, Πόλις-Γιαλιά και Ακάμα.

Όπως σημειώνει, οργανωμένα σύνολα και ομάδες πολιτών διεξάγουν εκστρατείες καθαρισμού θαλασσίων περιοχών για την απομάκρυνση απορριμμάτων από παραλίες και το βυθό.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, αναφέρει, αποτελεί η πρόσφατη πρωτοβουλία ομάδας δυτών στην Λάρνακα, οι οποίοι προχώρησαν στην απομάκρυνση απορριμμάτων και «διχτυών φάντασμα» από το βυθό, πλησίον των ναυαγίων Ζηνοβία και Αλεξάνδρια. Μάλιστα, μέσα σε ένα από τα δίχτυα βρέθηκε και μια νεκρή χελώνα.

Τέλος, αναφέρει ότι η ενεργοποίηση για την προστασία και διατήρηση ενός υγιούς και καθαρού θαλάσσιου περιβάλλοντος είναι ευθύνη και δικαίωμα όλων μας, αλλά και καλλιέργεια συναίσθησης της ευθύνης έναντι των υφιστάμενων και επόμενων γενεών, σημειώνοντας πως η συμβολή της κοινωνίας των πολιτών, με πρωτοβουλίες όπως τις πιο πάνω, είναι καθοριστική προς τον σκοπό αυτό.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Μπορεί επίσης να σας αρέσει