Hermes Airports: Καινοτομία με επίκεντρο την επένδυση στις πράσινες πρακτικές

Η κλιματική αλλαγή δεν είναι άλλη μια θεωρία ή ένα φαινόμενο που θα μας απασχολήσει στο μέλλον αφού ήδη συμβαίνει: οικολογικές καταστροφές, ανεξέλεγκτες φωτιές, εξαφάνιση ειδών σε χλωρίδα και πανίδα.

Τώρα, περισσότερο από ποτέ, χρειάζεται η συλλογική μας δράση γι’ αυτό πρέπει να δημιουργήσουμε τις βάσεις που θα συντελέσουν σε ένα καλύτερο μέλλον για τις επόμενες γενιές. Η φιλοσοφία στον πυρήνα της Hermes Airports, της διαχειρίστριας εταιρείας των δυο αεροδρομίων της Κύπρου, καταλήγει στη δέσμευση για περαιτέρω ενίσχυση συνθηκών βιώσιμης ανάπτυξης των αεροδρομίων της χώρας, εφαρμόζοντας βέλτιστες πρακτικές για την αποτελεσματικότερη λειτουργία τους, επενδύοντας τόσο σε αποδοτικό εξοπλισμό όσο και σε υποδομές.

Επιδιώκοντας την καινοτομία και την πρωτοπορία, η Hermes Airports ευθυγραμμίζει τη στρατηγική της με κορυφαία διεθνή πλαίσια και πρότυπα τα οποία καταγράφουν την επίδραση στο περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή. Η υιοθέτηση διεθνών προτύπων από την εταιρεία αναδεικνύει την προτεραιότητα που δίνει για την προστασία του περιβάλλοντος. «Στην Hermes Airports θεωρούμε πως ανεξάρτητα από το μέγεθος και τη βιομηχανία, όλες οι εταιρίες μπορούν να συμβάλλουν στην επίτευξη της βιώσιμης ανάπτυξης με την υπεύθυνη άσκηση των δραστηριοτήτων τους, επιδιώκοντας παράλληλα ευκαιρίες αντιμετώπισης των κοινωνικών και περιβαλλοντικών προκλήσεων μέσω της καινοτομίας και της συνεργασίας» λέει ο Μάριος Κωνσταντίνου, Energy & Technical Projects Planning Engineer στη Hermes Airports τονίζοντας πως «οι παγκόσμιες προκλήσεις για την αλλαγή του κλίματος οδηγούν στη μετατροπή των επιχειρηματικών μοντέλων και στην ενσωμάτωση παγκοσμίως αναγνωρισμένων αξιών στις επιχειρήσεις».

Βιώσιμες πρακτικές

Την ίδια στιγμή, οι βιώσιμες πρακτικές δεν μπορούν να λείπουν από μια συζήτηση γύρω από τα ταξίδια και τα αεροδρόμια. «Από την ίδρυση της Hermes Airports, η επιθυμία μας ήταν να χρησιμοποιούμε τις καλύτερες διαδικασίες και τις τελευταίες πρακτικές για βιώσιμη ανάπτυξη, καθώς αναλογιζόμαστε τον αντίκτυπό μας στον πλανήτη», τονίζει ο Κώστας Ζαχαριάδης, Ανώτερος Διευθυντής Τεχνικού Τμήματος ο οποίος εργάζεται στην εταιρεία για περισσότερο από δεκαπέντε χρόνια. Η πιο πρόσφατη πρωτοβουλία στην οποία συμμετέχει η διαχειρίστρια εταιρία είναι το πρόγραμμα Tulips (DEMONSTRATING LOWER POLLUTING SOLUTIONS FOR SUSTAINABLE AIRPORTS ACROSS EUROPE) κάτω από την πλατφόρμα του Horizon 2020 της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Σε αυτήν, μια κοινοπραξία Ευρωπαϊκών αεροδρομίων (Άμστερνταμ, Λάρνακα, Όσλο και Τορίνο) αναλαμβάνουν δράση για την εκτέλεση έργων έρευνας και καινοτομίας με στόχο τη βιωσιμότητας. Στόχος είναι η επιτάχυνση της βιωσιμότητας εντός ή γύρω από ένα αεροδρόμιο, όπως η μείωση ή η εξάλειψη των εκπομπών ρύπων των οχημάτων χρησιμοποιώντας υδρογόνο. Παράλληλα, ανάμεσα στις «πράσινες» δεσμεύσεις της Hermes Airports είναι και η υλοποίηση των φωτοβολταϊκών πάρκων για παραγωγή “πράσινης” ενέργειας που θα καλύπτει το 25% και 30% των ενεργειακών αναγκών των αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου αντίστοιχα.

Ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση

Ανάμεσα σε άλλα, η Hermes Airports αντικατέστησε 12,000 φώτα με ενεργειακά LED, πέτυχε μείωση 32,5% στην κατανάλωση ενέργειας, εγκαταστάθηκαν μηχανήματα για τη μέτρηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, καταργήθηκαν πλήρως τα πλαστικά μιας χρήσης στα γραφεία του προσωπικού ενώ γίνεται μια σταδιακή προώθηση της κατάργηση πλαστικών μιας χρήσης στα καφεστιατόρια των αεροδρομίων. Επιπρόσθετα, υλοποιήθηκε μια σειρά πρωτοβουλιών που στόχευαν την ευαισθητοποίηση και στην έμπρακτη ενίσχυση της περιβαλλοντικής κουλτούρας ολόκληρης της αεροδρομιακής κοινότητας όπως η συμφωνία NetZero2050 για μηδενικές εκπομπές ρύπων έως το 2050, η δωρεά σε όλους τους υπαλλήλους της Hermes με οικολογικά παγούρια, ποτήρια και καλαμάκια, ενώ πέραν του 30% των σκουπιδιών (χαρτί, γυαλί, μέταλλα, μπαταρίες, τσιμέντο κλπ.) ανακυκλώθηκαν. Επιστέγασμα των προσπαθειών είναι μια σειρά από σημαντικά βραβεία και διακρίσεις σε σχέση με μια σειρά από περισσότερα από 90 έργα, που έχουν υλοποιηθεί την τελευταία δεκαετία στα αεροδρόμια που στόχο είχαν την εξοικονόμηση ενέργειας, την μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και που φανερώνουν τη δέσμευση της εταιρείας για ένα βιώσιμο μέλλον.

Υπευθυνότητα

Όλες οι δράσεις, οι καινοτομίες και οι συνεργασίες της Hermes Airports βασίζονται σε μια φιλοσοφία που χαρακτηρίζει την εταιρεία εδώ και πολλά χρόνια. Είναι μια φιλοσοφία που έχει στόχο να αφυπνίσει τη συνείδησή μας έτσι ώστε, να συνεισφέρουμε όλοι στην προστασία και τη φροντίδα που ο πλανήτης μας έχει τόσο ανάγκη. Διαφαίνεται μάλιστα, πως μέσα στην ερχόμενη δεκαετία, η βιώσιμη ανάπτυξη θα παίξει κομβικό ρόλο μέσα από την ανάδειξη υπεύθυνων οργανισμών και σύνδεσή της με την οικονομική ανάπτυξή τους, όσο και με τις υπεύθυνες επενδύσεις. Μέχρι, λοιπόν, το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα να γίνει μηδενικό, επιλέγουμε συνειδητά και «πράσινα». Μόνο έτσι το μέλλον είναι ελπιδοφόρο.

Περισσότερα για τις περιβαλλοντικές δράσεις της Hermes Airports μπορείτε να μάθετε εδώ.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει