Κίνα: Ανακαλύφθηκαν δεινόσαυροι στο μέγεθος της γαλάζιας φάλαινας

Πρόκειται για δύο νέα είδη, που ανήκουν στην οικογένεια των φυτοφάγων σαυρόποδων

Την ανακάλυψη δύο νέων, γιγαντιαίων ειδών δεινοσαύρων στην περιοχή της βορειοδυτικής Κίνας επιβεβαιώνουν επιστήμονες με νέα έρευνά τους.

Οι ερευνητές από την Κινεζική Ακαδημία Επιστημών και το Εθνικό Μουσείο της Βραζιλίας δημοσίευσαν τα ευρήματα της μελέτης τους στην επιθεώρηση Scientific Reports. Τα απολιθώματα χρονολογούνται από την πρώιμη Κρητιδική περίοδο, περίπου 120.000.000-130.000.000 χρόνια πριν.

Πρόκειται, όπως μετέδωσε το CNN, για κάποια από τα πρώτα σπονδυλωτά που ανακαλύφθηκαν στην περιοχή και έχουν μέγεθος τόσο, όσο η γαλάζια φάλαινα.

Τα απολιθώματα που βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, στη Σιντσιάνγκ και το λεκανοπέδιο Τουρπάν-Χαμί, περιλαμβάνουν οστά πτερόσαυρων, αυγά και έμβρυαμ καθώς και κομμάτια σπονδύλων.

Οι ερευνητές συμπέραναν ότι τα δύο είδη που ανακαλύφθηκαν, προέρχονταν από άγνωστα μέχρι πρότινος είδη, που ονόμασαν Silutitan sinensis (το «silu» σημαίνει «δρόμος του μεταξιού» στα μανδαρίνικα) και «Hamititan xinjiangensis» (με αναφορά στην τοποθεσία εντοπισμού του). Και οι δύο επιστημονικές ονομασίες περιέχουν την ελληνική λέξη «titan», για να περιγράψουν το μέγεθός τους.

Το πρώτο είδος εκτιμάται πως ξεπερνούσε σε μήκος τα 20 μέτρα, ενώ ο Xamititan τα 17, γεγονός που τα κατατάσσει στην κατηγορία μεγέθους της γαλάζιας φάλαινας, που κυμαίνεται από 23 έως 40 μέτρα, αναλόγως του ημισφαιρίου στο οποίο απαντάται.

Και τα δύο είδη ανήκουν στην οικογένεια των σαυρόποδων, μια ομάδα φυτοφάγων δεινοσαύρων, γνωστών για τον χαρακτηριστικό ψηλό λαιμό και το μεγάλο σώμα τους, που ήταν τα μεγαλύτερα πλάσματα που περπάτησαν ποτέ στη Γη.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει