Περιβαλλοντική Κίνηση Κύπρου: Ανακοίνωση για τη μέρα των ζωών

Η 4η Οκτωβρίου γιορτάζεται ως η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων. Αν και η μέρα αυτή γιορτάζεται εδώ και πολλά χρόνια, εκατομύρια ζώα βασανίζονται και σκοτώνονται κάθε χρόνο παγκόσμια, είτε από κυνήγι και ψάρεμα, είτε σε καταφύγια, είτε σε ερευνητικά εργαστήρια.

Η Περιβαλλοντική Κίνηση Κύπρου αναγνωρίζοντας ότι και τα ζώα που είναι συγκάτοικοι και όχι ανταγωνιστές μας στο πλανήτη δικαιούνται ευζωΐα, καταδικάζει κάθε ενέργεια που προκαλεί πόνο στα ζώα, είτε συντροφιάς είτε παραγωγικά, ή κάνει τη ζωή τους δύσκολη και βασανιστική.

Συχνά γινόμαστε μάρτυρες κακοποίησης και κακών συνθηκών διαβίωσης ζώων. Κατοικίδια ζώα αλυσοδεμένα ή κλεισμένα σε μικρά κλουβια/ φυλακές, εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες, πολλές φορές χωρίς τροφή και φροντίδα και από την άλλη η εγκατάλειψη σκύλων από κυνηγούς και άλλων ζώων από ασυνείδητους ιδιοκτήτες για διάφορους λόγους. Η εγκατάλειψη τους, η ανεξέλεγκτη αναπαραγωγή τους και η αδυναμία της πολιτείας να ελέγξει τις στειρώσεων ζώων, είναι οι σημαντικότεροι λόγοι για τον μεγάλο αριθμό των αδέσποτων που έχουμε στην Κύπρο. Ας μην ξεχνάμε ότι κανένα αδέσποτο δεν επέλεξε να είναι στο δρόμο, αλλά αυτό είναι αποτέλεσμα ανθρώπινων ενεργειών ή παραλείψεων.

Η Περιβαλλοντική Κίνηση Κύπρου εκτιμά τη δουλειά των εθελοντικών οργανώσεων που κάνουν τη δουλειά που έπρεπε να κάνει το κράτος  προστατεύοντας τα δικαιώματα των ζώων.  Το κράτος θα πρέπει να παραχωρήσει τα μέσα και την οικονομική ενίσχυση που χρειάζονται τόσο η τοπική αυτοδιοίκηση όσο και οι εθελοντικές οργανώσεις για να προσφέρουν στα αδέσποτα ζώα την προστασία και ευημερία που είναι αναγκαία.

Παρόλο που η Κυπριακή Κυβέρνηση επικύρωσε την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την προστασία και την ευημερία των ζώων από το 1993, δεν έγιναν όλα όσα θα έπρεπε για την θεσμική υπεράσπιση και την προστασία των ζώων. Η νομοθεσία που υπάρχει χρειάζεται εκσυγχρονισμό με βάση και την εμπειρία που αποκτήθηκε στην πορεία του χρόνου. Οι επιτυχημένες πολιτικές που ακολούθησαν άλλες χώρες, θα μπορούσαν επίσης να μας βοηθήσουν να βελτιώνουμε τη δική μας νομοθεσία. Η δημιουργία αστυνομίας για τα ζώα με καθορισμένο το ρόλο της, καθώς και οι ποινές για όσους κακοποιούν ζώα πρέπει να μπούν το συντομότερο σε ουσιαστική εφαρμογή.

Η σχέση του ανθρώπου με τα ζώα είναι υπόθεση ηθικής. Η Περιβαλλοντική Κίνηση Κύπρου θεωρεί ότι η καλλιέργεια κουλτούρας στα πλαίσια και της εκπαίδευσης που να τονίζει  την ηθική υποχρέωση του ανθρώπου να σέβεται όλα τα ζώα, είναι κάτι που θα πρέπει να προωθηθεί στα σχολεία και στα ΜΜΕ.

Οι μέρες που τα ζώα ήταν «πράγμα» και τύγχαναν τέτοιας μεταχείρισης από τον ημιάγριο άνθρωπο έχουν παρέλθει. Ζούμε στον 21ο αιώνα και η σχέση μας με τα ζώα καθορίζεται όπως απλά το διατύπωσε ο Αϊνστάιν «Ο άνθρωπος είναι μέρος ενός συνόλου που ονομάζουμε «σύμπαν». Είναι καθήκον μας να ανοίξουμε τον κύκλο της αγάπης και ν’ αγκαλιάσουμε όλα τα πλάσματα και όλη την ομορφιά του κόσμου».

Λέγεται και είναι αλήθεια πως, ο πολιτισμός και το µεγαλείο ενός λαού φαίνονται από τη συµπεριφορά του στα ζώα. Δε θα αισθανόσουν πιο καλά αν ήξερες πως περνούν καλά τα ζώα στον πλανήτη μας; Ότι κανένα ζώο δεν θα βιώνει παραμέληση, κακοποίηση και βασανισμό; Ας θεωρήσουμε λοιπόν, τα άτομα και το κράτος, ότι όχι μόνο μια μέρα το χρόνο, αλλά η κάθε μέρα είναι μέρα και για τα ζώα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει