Η παλιά πόλη Gujarat της Dholavira, ανάμεσα στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO

Η παλιά πόλη Gujarat της Dholavira, έχει αναγνωριστεί ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Το ιστορικό αυτό σημείο, που βρίσκεται στην περιοχή Kutch,  περικλείει ερείπια του αρχαίου πολιτισμού της Ινδικής κοιλάδας. Λέγεται ότι η Iστορικά, αναφέρεται ως μια από τις μεγαλύτερες περιοχές που υπήρχαν, και η ένταξη στον κατάλογο της UNESCO θα αναδείξει την περιοχή και θα της δώσει την αναγνωρισιμότητα που της αξίζει, αφού δίνει την ευκαιρία στους πολίτες να γνωρίσουν την περιοχή.

Η UNESCO πήρε την απόφαση να συμπεριλάβει την Dholavira στη λίστα με τα μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς κατά τη διάρκεια της 44ης συνόδου της Επιτροπής Παγκόσμιας  Κληρονομιάς. Η UNESCO συμπεριέλαβε τον ναό Rudreswara στην Telangana στη λίστα με τα αρχαία μνημεία της, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό ιδιοκτησιών παγκόσμιας κληρονομιάς της Ινδίας στις 40.

Η τοποθεσία ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 1967-68 και είναι το πέμπτο μεγαλύτερο από όλα τα σημεία Harappan σημεία. Σύμφωνα με τις έρευνες του τμήματος αρχαιολογικών ερευνών της Ινδίας, η Dholavira υπήρξε σημαντικό σημείο εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των οικισμών.  Το τμήμα αρχαιολογικών ερευνών της Ινδίας ονόμασε το νότιο Gujarat, σε Sindh και Punjab, με τη  Δυτική Ασία να συμμετάσχει ιδιαίτερα στις εμπορικές συναλλαγές. Κατά τη διάρκεια των ανασκαφών έχουν ανακαλυφθεί χρυσά, ασημένια και κεραμικά ιστορικά αντικείμενα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ένα από τα πιο σημαντικά ευρήματα στην Dholavira είναι το σύστημα εξοικονόμησης νερού. Λέγεται ότι είναι ένα πολύ εξελιγμένο σύστημα, από τα πρώτα που έχουν βρεθεί στον κόσμο, χτισμένα από πέτρα, αφού η πόλη είχε τεράστιες δεξαμενές. Στην Dholavira έχει βρεθεί απόδειξη κατασκευής σφραγίδων, ενώ ενδιαφέρον αποτελεί το γεγονός ότιτο αλφάβητο της δεν έχει αποκρυπτογραφηθεί και ακόμα παραμένει άγνωστη η γλώσσα ομιλίας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει