Και «γεωργός»…ο Μπιλ Γκέιτς

Σε πολύ μεγάλο γαιοκτήμονα της Αμερική ςαναδεικνύεται  ο μεγιστάνας Μπιλ Γκέιτς, συνιδρυτής της Μicrosoft και του φιλανθρωπικού οργανισμού Ιδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς.  Ο δισεκατομμυριούχος  διαθέτει  περισσότερα από 1 εκατομμύριο στρέμματα καλλιεργήσιμης γης εκτεινόμενα σε 18 πολιτείες.

Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το περιοδικό Forbes, παρά την τεράστια ιδιοκτησία του, δεν είναι και ο μεγαλύτερος ιδιώτης ιδιοκτήτης γης στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στον κατάλογο των 100 μεγαλύτερων γαιοκτημόνων της χώρας βάσει των στοιχείων της Land Report, την πρώτη θέση κατέχει ο πρόεδρος της Liberty Media Τζον Μαλόουν, ο οποίος έχει αποκτήσει αγροκτήματα και δασικές εκτάσεις της τάξεως των 8,9 εκατ. στρεμμάτων.

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται με περίπου 8,31 εκατ. στρέμματα η οικογένεια Εμερσον, ιδιοκτήτρια της εταιρείας εκμετάλλευσης ξυλείας Sierra Pacific Industries μεταξύ άλλων, ενώ στην τρίτη θα δούμε τον ιδρυτή του τηλεοπτικού δικτύου CNN Τεντ Τέρνερ με εκτάσεις 8,1 εκατ. στρεμμάτων σε 8 πολιτείες. Από τις επενδυτικές αυτές επιλογές δεν λείπει και ο μέγας και πολύς Τζεφ Μπέζος, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Amazon. Κατατάσσεται 25ος στον κατάλογο και κατέχει καλλιεργήσιμες γαίες 1,7 εκατ. στρεμμάτων κυρίως στο δυτικό Τέξας. Οπως ανέφερε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC ο διευθύνων σύμβουλος του μη κερδοσκοπικού οργανισμού προστασίας της καλλιεργήσιμης γης American Farmland Trust Τζον Πιότι, «πρόκειται για ένα περιουσιακό στοιχείο με συνεχώς αυξανόμενη αξία, ενώ θεωρείται είδος υπό εξαφάνιση». Υπογράμμισε μάλιστα ότι κάθε μέρα στις Ηνωμένες Πολιτείες χάνονται σχεδόν 2.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης.

Είναι πολύ χαρακτηριστικά τα δεδομένα: στη δεκαετία του 1990 η τιμή ανά στρέμμα έφθανε τα 1.329 δολάρια, ωστόσο το 2020 είχε σχεδόν τριπλασιαστεί, φθάνοντας σε 3.160 δολάρια. Σήμερα οι 100 μεγαλύτεροι πλούσιοι γαιοκτήμονες στις ΗΠΑ κατέχουν 42,1 εκατομμύρια στρέμματα γης εν συγκρίσει με τα 32,7 εκατ. στρέμματα πριν από δέκα χρόνια.

Τέλος, κατά τις εκτιμήσεις του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας, το 30% των αγροτικών γαιών ανήκει σε ιδιοκτήτες οι οποίοι όμως δεν είναι και οι ίδιοι καλλιεργητές, ενώ συν τω χρόνω και με την επιτάχυνση της αστικοποίησης οι ανησυχίες για το μέλλον γεωργίας και γεωργών αυξάνονται.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει