Η πράσινη επιλογή της Ελληνικής Τράπεζας

Υπό την ομπρέλα #GrowGreen η Τράπεζα ηγείται της μετάβασης στην Πράσινη Οικονομία

Του Γιώργου Σκλάβου*

*Επικεφαλής Εταιρικής Επικοινωνίας και Ταυτότητας της Ελληνικής Τράπεζας

Ενώ η πανδημία του COVID-19 συνεχίζει να αφήνει τα σημάδια της σε ολόκληρο το φάσμα της οικονομίας, ειδικοί προειδοποιούν ότι η κλιματική αλλαγή συνιστά ακόμη μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια οικονομία.

Μπροστά στη νέα πραγματικότητα και με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής να γίνονται ολοένα και πιο ευδιάκριτες είμαστε υποχρεωμένοι να στραφούμε σε πιο βιώσιμες πρακτικές, αναζητώντας τρόπους για να μειώσουμε το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα.

Αναγνωρίζοντας την άρρηκτη σύνδεση ανάμεσα στην ευημερία του τόπου και τη βιώσιμη ανάπτυξη, η Ελληνική Τράπεζα συνεχίζει να πρωτοπορεί, με τη σύσταση εξειδικευμένου τμήματος για θέματα βιωσιμότητας και ESG (Περιβάλλον, Κοινωνία, Διακυβέρνηση) τη μετάβαση στην πράσινη οικονομία. Ως ένα από τα κορυφαία τραπεζικά ιδρύματα της χώρας, η Ελληνική Τράπεζα προσβλέπει να εξελιχθεί στον μεγαλύτερο πρεσβευτή της ταχείας μετάβασης στην Πράσινη Οικονομία, που αποτελεί έναν από τους πέντε βασικούς πυλώνες του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΣΑΑ).

Η προσπάθεια για μείωση του περιβαλλοντικού μας αποτυπώματος είχε ως σημείο εκκίνησης τον σχεδιασμό των κτηριακών εγκαταστάσεων της Τράπεζας, ενώ παράλληλα προωθήθηκε η εφαρμογή συστημάτων με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης χαρτιού, νερού, ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και της παραγωγής ρύπων.

Ως αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας, όπως καταγράφεται και στην Έκθεση Βιωσιμότητας της Ελληνικής Τράπεζας για το 2020, πετύχαμε μείωση της τάξεως του 16.1% στο ποσοστό ενέργειας που καταναλώνουμε ετησίως, καθώς και μείωση 15.9% στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που παράγουμε. Στη βάση αυτών των επιδόσεων, η Ελληνική Τράπεζα έλαβε την πιστοποίηση ΙSO 50001 για την εξοικονόμηση πόρων και τη συμβολή της στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Εντός του 2020 η Τράπεζα αποφάσισε να ενταχθεί στο Priceless Planet Coalition, μια περιβαλλοντική πρωτοβουλία υπό την αιγίδα της Mastercard, στην οποία συμμετέχουν κορυφαία τραπεζικά ιδρύματα από όλο τον κόσμο. Το δίκτυο συντονίζει τις περιβαλλοντικές δράσεις καταναλωτών, χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, εμπόρων και πόλεων. Ως πρώτο βήμα, η πρωτοβουλία έχει δεσμευτεί να φυτέψει σε όλο τον πλανήτη 100 εκατομμύρια δέντρα μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Στο πλαίσιο της ίδιας συνεργασίας η Ελληνική Τράπεζα από τις αρχές Νοεμβρίου θα αρχίσει να εκδίδει οικολογικές κάρτες. Υπολογίζεται ότι με την έκδοση οικολογικών καρτών θα εξοικονομηθεί πέραν των 20 χλμ. πλαστικού ετησίως.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνει η Ελληνική Τράπεζα και στις πράσινες χρηματοδοτήσεις. Συγκεκριμένα, η στήριξε έργα παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας μέσω δανειοδοτήσεων συνολικού ύψους €101 εκατ. Ενδεικτικά, χρηματοδοτήθηκε το Αιολικό Πάρκο Ορείτες στα Κούκλια, το πρώτο του είδους στην Κύπρο. Υπολογίζεται ότι παράγει κατά μέσο όρο 113GWh ετησίως, συνεισφέροντας κοντά στο 5% της εθνικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, που θεωρείται αρκετή για να ηλεκτροδοτήσει περισσότερα από 15.000 νοικοκυριά. Ταυτόχρονα, η Τράπεζα εφαρμόζει κριτήρια αξιολόγησης κοινωνικών και περιβαλλοντικών ρίσκων στη διαδικασία έγκρισης καινούργιων χρηματοδοτήσεων.

Προς την ίδια κατεύθυνση, η Ελληνική Τράπεζα στηρίζει μια σειρά από εθελοντικές δράσεις για το περιβάλλον. Ειδικότερα, στηρίζει το πρόγραμμα «Οικολογικά Σχολεία», μια παγκόσμια πρωτοβουλία για προώθηση της περιβαλλοντικής αγωγής, που στην Κύπρο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας. Ακόμη, στηρίζει ως στρατηγικός συνεργάτης και μέσω του δικτύου εθελοντών της, την εκστρατεία «Let’s Do It Cyprus». Πρόκειται, ως γνωστόν για μία από τις μεγαλύτερες εκστρατείες εθελοντισμού στη χώρα με στόχο τη διατήρηση και αειφόρο διαχείριση του χερσαίου και θαλάσσιου περιβάλλοντος, καθώς και την απαλλαγή του από τα σκουπίδια.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στο σημείο που με ευθύνη όλων οδηγήθηκε ο πλανήτης, η προσαρμογή της στρατηγικής κρατών και οργανισμών στα νέα δεδομένα και η συμβολή τους στην αναστροφή της κατάστασης, δεν είναι πλέον ζήτημα επιλογής, αλλά ευθύνης. Στην Ελληνική Τράπεζα αναλαμβάνουμε την ευθύνη μας. Απέναντι στο περιβάλλον και την κυπριακή κοινωνία.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει