Καινοτόμες προσεγγίσεις στην παραγωγή χαρουπόμελου

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μία ισχυρή τάση στην παγκόσμια αγορά προς την κατανάλωση χαρουπιών και προϊόντων μεταποίησής του, όπως το χαρουπόμελο και η χαρουπόσκονη.

Η τάση αυτή οφείλεται στην ανάδειξη των ευεργετικών επιπτώσεων που μπορεί να έχει στην ανθρώπινη υγεία το χαρούπι λόγω της υψηλής συγκέντρωσης του σε πολυφαινόλες, φυτικές ίνες, μέταλλα και άλλες ενώσεις. Παράλληλα το χαρούπι αποτελεί μία πολύ σημαντική πηγή σακχάρων, κυρίως σακχαρόζης. Επίσης θα πρέπει να τονιστεί ότι η καλλιέργεια της χαρουπιάς έχει ελάχιστες απαιτήσεις σε νερό και λιπάσματα και καθόλου σε φυτοφάρμακα. Επομένως η καλλιέργεια της χαρουπιάς αποτελεί μία σημαντική πρόταση στην κατεύθυνση της προσαρμογής της γεωργίας στην κλιματική αλλαγή, προάγει τη βιοποικιλότητα και τα προϊόντα της είναι από τα πλέον ασφαλή ως προς τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων.

Η Κύπρος, σαν μια χώρα με μακρά παράδοση στην καλλιέργεια και την παραγωγή μεταποιημένων προϊόντων χαρουπιού, οφείλει να πρωτοστατήσει στην παραγωγή νέων και καινοτόμων προϊόντων χαρουπιού που να ικανοποιούν τις απαιτήσεις της σημερινής παγκόσμιας αγοράς και του σύγχρονου καταναλωτή.

Για το σκοπό αυτό το Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών (ΙΓΕ) του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, μέσω της συμμετοχής του στο ερευνητικό πρόγραμμα «Χαρούπι: Ο μαύρος χρυσός της Κύπρου – Η επιστήμη συναντά την τεχνολογία», που χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας και συντονίζεται από το Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Κύπρου, διεξάγει έρευνα για τον προσδιορισμό των σημαντικότερων παραγόντων που επηρεάζουν την ποιότητα των κυπριακών χαρουπιών καθώς και του κυπριακού χαρουπόμελου.

Τα αποτελέσματα του ΙΓΕ καταδεικνύουν ότι διαφοροποιώντας την πρώτη ύλη ως προς την ποικιλία και τη γεωγραφική ζώνη καλλιέργειας, αλλά και τροποποιώντας τη διαδικασία εκχύλισης και συμπύκνωσης του χυμού μπορεί να παραχθεί μία μεγάλη γκάμα χαρουπόμελων που χαρακτηρίζονται από διαφορετικό χρώμα, άρωμα, ρευστότητα, οργανοληπτική (περιεκτικότητα σε σάκχαρα και φαινόλες) και βιολειτουργική (περιεκτικότητα σε ενώσεις με πιθανή ευεργετική αξία στη διατροφή του ανθρώπου) αξία. Η διάθεση στην αγορά διαφορετικών τύπων χαρουπόμελου μπορεί να ικανοποιήσει τις προτιμήσεις του καταναλωτικού κοινού και να διευρύνει την προοπτική χρήσης του στη γαστρονομία και στη βιομηχανία τροφίμων, συμβάλλοντας στην αύξηση του όγκου και της αξίας παραγωγής προς όφελος του Κύπριου αγρότη, της Κυπριακής Βιομηχανίας και της Κυπριακής υπαίθρου.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει