Σημαντικός ο ρόλος της Κύπρου στην ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική λέει η Επίτροπος Ενέργειας

O ρόλος της Κύπρου στην ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική είναι σημαντικός και για αυτό πρέπει να επενδύσει σε καθαρότερες μορφές ενέργειας και ειδικά στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά, δήλωσε η Επίτροπος Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Κάντρι Σίμσον.

Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος», η Κάντρι Σίμσον έκανε ιδιαίτερη αναφορά για το φυσικό αέριο και τον τερματικό σταθμό στο Βασιλικό, ο οποίος χρηματοδοτείται και από ευρωπαϊκά κονδύλια. Αν και, όπως είπε, πρόκειται για ένα καύσιμο με ημερομηνία λήξης, καθώς εξαιτίας των ρύπων του η ΕΕ θα σταματήσει να το χρησιμοποιεί μέχρι το 2050, εντούτοις επεσήμανε πως είναι χρήσιμο στη μετάβαση σε μια πράσινη οικονομία. Η Κομισιόν, ανάφερε η Ευρωπαία Επίτροπος, είναι πάντα έτοιμη να προσφέρει κάθε τεχνική βοήθεια ώστε να βοηθήσει την Κύπρο στην ενεργειακή της μετάβαση.

Αναφέρθηκε, παράλληλα, στο πώς η ΕΕ υποστηρίζει την Κύπρο σε έργα που είναι Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος, όπως ο EuroAsia Interconnector ή το τερματικό LNG terminal. Κύριος στόχος αυτών των έργων είναι η ενσωμάτωση της Κύπρου στο ενεργειακό δίκτυο της ΕΕ καθώς και ο τερματισμός απομόνωσης της χώρας.

Καθώς ο σταθερός ενεργειακός εφοδιασμός σε οικονομικά προσιτές τιμές είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα οι Ευρωπαίοι καταναλωτές αλλά και οι επιχειρήσεις, η Επίτροπος τονίζει ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση. Μάλιστα στο επόμενο Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας, που είναι προγραμματισμένο για τις 2 Δεκεμβρίου, αναμένεται να ανακοινωθούν περαιτέρω μακροπρόθεσμα μέτρα.

Η Επίτροπος σημείωσε επίσης ότι οι συνέπειες της παρούσας κρίσης ενδεχομένως να ήταν μικρότερες αν είχαμε επενδύσει περισσότερο στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Η ΕΕ, πρόσθεσε, παραμένει δεσμευμένη να καταστεί ενεργειακά καθαρή μέχρι το 2050 και δεν πρόκειται να κάνει πίσω από αυτό τον στόχο.

Η Ευρωπαία Επίτροπος παραδέχτηκε πως υπάρχουν προβλήματα σε ό,τι αφορά στην αξιοπιστία των ΑΠΕ, όπως επίσης και στη δυνατότητα αποθήκευσής τους, όμως ταυτόχρονα εξέφρασε την πεποίθηση πως αυτά θα ξεπεραστούν. Όπως εξήγησε η στροφή, προς την πράσινη ενέργεια θα βοηθήσει την ΕΕ να καταστεί και ενεργειακά ανεξάρτητη, καθώς αυτή τη στιγμή εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές από άλλες τρίτες χώρες.

Παράλληλα, σημείωσε ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ειδικών, υπό τις παρούσες συνθήκες οι τιμές μπορεί κάλλιστα να παραμείνουν πολύ υψηλότερες από το συνηθισμένο μέχρι τον Απρίλιο, ενδεχομένως και για αρκετό καιρό ακόμη.

(ΚΥΠΕ)

Μπορεί επίσης να σας αρέσει