Μπριζόλα όπως… χαβιάρι! Γιατί το κρέας θα γίνει είδος πολυτελείας;

Οι επιπτώσεις της πράσινης μετάβασης «εμποτίζουν» και τις τιμές του κρέατος

Η κλιματική κρίση είναι εδώ και απειλεί με κάθε τρόπο την εφοδιαστική αλυσίδα. Έτσι, μια σειρά από προβλήματα είναι ήδη ορατά, ενώ κάποια άλλα θα διαφανούν στο άμεσο μέλλον. Για παράδειγμα, ο επικεφαλής της κορυφαίας βιομηχανίας επεξεργασίας κρέατος στην Ευρώπη δήλωσε ότι το βόειο κρέας θα γίνει είδος πολυτέλειας, όπως η σαμπάνια, λόγω των κλιματικών επιπτώσεων της παραγωγής του.

«Το βόειο κρέας δεν θα είναι εξαιρετικά φιλικό προς το κλίμα», έχει ήδη δηλώσει ο Διευθύνων Σύμβουλος της Danish Crown, Ζε Βαλέρ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα της Δανίας Berlingske και πρόσθεσε: «Θα είναι ένα προϊόν πολυτελείας που θα τρώμε όταν θέλουμε να περιποιηθούμε τον εαυτό μας».

Ο Βαλέρ είπε ότι το χοιρινό θα είναι μια πρωτεΐνη πιο φιλική προς το κλίμα. Η Danish Crown είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς χοιρινού κρέατος στην Ευρώπη, αν και είναι επίσης παίκτης στην αγορά του βοείου κρέατος.

Οι εταιρείες κρέατος δέχονται πιέσεις να περιορίσουν τα αέρια του θερμοκηπίου, με το 57% όλων των εκπομπών της βιομηχανίας τροφίμων να προέρχεται από την παραγωγή ζωικών προϊόντων, σύμφωνα με μια μελέτη.

Η αντιμετώπιση των εκπομπών μεθανίου από τα ζώα είναι μια από τις πιο κρίσιμες κλιματικές προκλήσεις για τους παραγωγούς.

Υπολογίζεται ότι οι περισσότεροι κάτοικοι των χωρών της Δυτικής Ευρώπης καταναλώνουν κατά μέσο όρο 80-90 κιλά κρέατος ετησίως: δεκαπλάσια ποσότητα του μέσου όρου σε φτωχότερες χώρες, όπως η Αιθιοπία και η Ρουάντα.

Στο πλαίσιο των προσπαθειών μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (όπως διοξειδίου του άνθρακα, αλλά και μεθανίου), ολοένα και περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εξετάζουν την ιδέα επιβολής εισφοράς ή πρόσθετου φόρου στην παραγωγή κρέατος και τη θέσπιση μέτρων στήριξης της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών, καθώς και βιώσιμων γεωργικών πρακτικών.

Μελέτη του 2018, από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η αύξηση του φόρου στο κόκκινο κρέας και στα επεξεργασμένα προϊόντα του, όπως λουκάνικα και μπέικον θα μπορούσε να αποτρέψει σχεδόν 6.000 θανάτους ετησίως στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και να εξοικονομήσει πάνω από 730 εκατομμυρίων λιρών σε έξοδα υγειονομικής περίθαλψης στο σύστημα υγείας.

Μια ανάλογη κίνηση σε παγκόσμιο επίπεδο, ανέφερε, θα σήμαινε 220.000 λιγότερους θανάτους ετησίως και εξοικονόμηση 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με βάσει τα τρέχοντα επίπεδα κατανάλωσης κρέατος εκείνης της χρονιάς.

Μπριζόλα όπως χαβιάρι, γράψαμε στον τίτλο – και αρχίζουμε να αναθεωρούμε και να σκεφτόμαστε, σε μια well done υπερβολή, τα μαργαριτάρια…

Πηγή: newmoney.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει