Πετρέλαιο: Τι φοβάται η αγορά για το 2022

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες τρεις μεγάλοι ενεργειακοί οργανισμοί, ο ΟΠΕΚ, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας και Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ ανακοίνωσαν τις προοπτικές τους για τη ζήτηση και την τιμή του πετρελαίου και παρά το γεγονός ότι συχνά οι εκτιμήσεις τους ευθυγραμμίζονται, αυτή τη φορά διαφοροποιούνται αρκετά, αποδεικνύοντας ότι τελικά κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια ποιο είναι το μέλλον της πετρελαϊκής αγοράς.

Ο ΟΠΕΚ δημοσίευσε την προηγούμενη εβδομάδα τελευταία του μηνιαία έκθεση στην οποία αφήνει αμετάβλητες τις προβλέψεις του για τη ζήτηση φέτος και του χρόνου θεωρώντας ότι η επίδραση της μετάλλαξης «Όμικρον» θα είναι ήπια. Το καρτέλ αναμένει αύξηση 4,2 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα το 2022 ενώ αναφέρει ότι η βελτιωμένη διαχείριση του COVID-19 και τα αυξανόμενα ποσοστά εμβολιασμού, επιτρέπουν στην οικονομική δραστηριότητα και στις μετακινήσεις να επιστρέψουν στα προ πανδημίας επίπεδα, δίνοντας έτσι ώθηση στα καύσιμα κίνησης.

Εν τω μεταξύ, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας στη δική του έκθεση για την αγορά πετρελαίου υπογραμμίζει ότι η μετάλλαξη «Όμικρον» θα επιβραδύνει την ανάπτυξη της ζήτησης, προσθέτοντας ωστόσο ότι το αποτέλεσμα θα είναι προσωρινό. Ο οργανισμός αναθεώρησε ελαφρώς προς τα κάτω τις προβλέψεις του για τη ζήτηση για το 2021 και το 2022, κατά 100.000 βαρέλια την ημέρα.

Αυτή η διάσταση απόψεων είναι σχεδόν αναμενόμενη σε αυτή τουλάχιστον τη φάση. Ο ΟΠΕΚ έχει συμφέρον η ζήτηση να κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα ενώ ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας ο οποίος τον τελευταίο καιρό υπεραμύνεται της ενεργειακής μετάβασης εμφανίζεται πιο δύσπιστος για το μέλλον της ζήτησης πετρελαίου.

Η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας (ΕΙΑ), ωστόσο, αποτελεί τη μεγαλύτερη έκπληξη. Στην τελευταία έκδοση των βραχυπρόθεσμων ενεργειακών προοπτικών, προέβλεψε ότι το επόμενο έτος, η ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 3,4 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως. Αυτή ήταν μια αναθεώρηση προς τα κάτω έως και 420.000 βαρέλια την ημέρα από τις προβλέψεις του προηγούμενου μήνα. Όπως σημείωσε, «οι πιθανές επιπτώσεις της εξάπλωσης της «Όμικρον» είναι αβέβαιες, γεγονός που εισάγει καθοδικούς τάσεις για την παγκόσμια πρόβλεψη κατανάλωσης πετρελαίου, ιδιαίτερα για τα καύσιμα αεροσκαφών», και πρόσθεσε ότι «η Όμικρον έχει δημιουργήσει πρόσθετη αβεβαιότητα στις αγορές πετρελαίου για τους επόμενους μήνες και αυτή η αβεβαιότητα αντανακλάται στην πρόσφατη ενίσχυση της αστάθειας της τιμής του πετρελαίου».

Πηγή: insider.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει