Ένα βαγόνι «λιώνει» στη χιονισμένη κορυφή του Άσπεν – Ως ηχηρή υπενθύμιση της κλιματικής κρίσης

Ένα βαγόνι του τελεφερίκ που «λιώνει» στο χιόνι θα βρουν στην κορυφή του Άσπεν οι επισκέπτες του, δείγμα της κλιματικής κρίσης που απειλεί να γίνει πραγματικότητα αυτό το σενάριο.

Ασφαλώς, η γόνδολα δε λιώνει. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για εγκάτασταση τέχνης που φιλοτέχνησε σε ύψος άνω των 3.500 χλμ στο θέρετρο του Κολοράντο ο καλλιτέχνης Κρις Έρικσον, ως σύμβολο προειδοποίησης για το «τσουνάμι» επιπτώσεων που αναμένεται να προκαλέσει τα επόμενα χρόνια η κλιματική κρίση στον πλανήτη.

Το έργο φιλοτεχνήθηκε στο πλαίσιο της 75ης επετείου από τα εγκαίνια του χιονοδρομικού θερέτρου του Άσπεν, με την υποστήριξη της περιβαλλοντικής οργάνωσης Protect Our Winters (POW).

«Κοιτάξτε γύρω. Σκύψτε και αγγίξτε το χιόνι. Σκεφτείτε την επόμενη φορά. Θέλετε να έχει λιώσει όλο αυτό;» γράφει η επιγραφή δίπλα στο έργο που ονομάζεται «The Melted Gondola».

 

Σύμφωνα με το χειμερινό θέρετρο, ο χειμώνας στο Άσπεν έχει χάσει 30 ημέρες από το 1980. Γι’αυτό και το έργο παρουσιάζεται σαν λιωμένο παγωτό, ώστε να ευαισθητοποιήσει σκιέρ, σνοουμπόρντερ και άλλους επισκέπτες «να σκεφτούν και να αναλάβουν δράση για τα επόμενα 75 χρόνια».

Πέραν των επιπτώσεων στο περιβάλλον και στα οικοσυστήματά του, η μείωση της χειμερινής περιόδου δεν μπορεί παρά να είναι μια δυσάρεστη εξέλιξη και «για τη βιομηχανία των χειμερινών σπορ, αφού βγάζει εκτός το σκι» αναφέρει η εταιρεία που διαχειρίζεται το χιονοδρομικό κέντρο σε ανακοίνωσή της.

Το έργο θα παραμείνει στο Άσπεν έως το 2022.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει