«Σφαγή κοάλα» στην Αυστραλία: Πάνω από 250 κατηγορίες σε ιδιώτη και δύο εταιρείες

Οι αυστραλιανές αρχές απήγγειλαν περισσότερες από 250 κατηγορίες σε έναν ιδιώτη και δύο εταιρείες για κακοποίηση ζώων, μετά τις θανατώσεις δεκάδων κοάλα κατά τη διάρκεια επιχείρησης εκκαθάρισης πέρυσι.

Σύμφωνα με δήλωση της Ρυθμιστικής Αρχής Διατήρησης στην πολιτείας της Βικτόρια, 21 κοάλα βρέθηκαν νεκρά και δεκάδες άλλα εντοπίστηκαν τραυματισμένα σε μια φυτεία ξυλείας στο Cape Bridgewater, περίπου 377 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Μελβούρνης, τον Φεβρουάριο του 2020.

Οι αρχές έκαναν ευθανασία σε 49 από τα τραυματισμένα κοάλα, με πολλά από αυτά να υποφέρουν από πείνα, αφυδάτωση και κατάγματα, όπως ανέφεραν οι αρχές.

Ένας άνδρας και μια εταιρεία, που ασχολείται με χωματουργικές εργασίες, κατηγορούνται ότι προκάλεσαν «αδικαιολόγητο πόνο ή ταλαιπωρία σε δεκάδες κοάλα», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

«Κατηγορούνται επίσης ότι κατέστρεψαν τα κοάλα, που είναι προστατευόμενο είδος».

Αντιμετωπίζουν συνολικά 126 κατηγορίες ο καθένας, συμπεριλαμβανομένων 18 επιβαρυμένων κατηγοριών για σκληρότητα σε φερόμενη πρόκληση θανατηφόρων τραυματισμών.

Σε άλλη εταιρεία εργολαβιών απαγγέλθηκε επίσης καταγγελία για φερόμενη ενόχληση του πληθυσμού των κοάλα. Η ανακοίνωση δεν αναφέρει τα ονόματα των κατηγορουμένων.

Η μέγιστη ποινή για κακοποίηση ζώων είναι σχεδόν 78.000 δολ. για μια επιχείρηση και περισσότερα από 32.000 δολ ή φυλάκιση 12 μηνών για ένα άτομο.

Σε δήλωσή της εκείνη την εποχή, η ομάδα διατήρησης Friends of the Earth Australia χαρακτήρισε το περιστατικό «σφαγή των κοάλα», προσθέτοντας ότι «είναι ανήσυχοι που τέτοιες απρόβλεπτες καταστροφές και εκτεταμένοι θάνατοι και τραυματισμοί συνεχίζουν να μαστίζουν τη νοτιοδυτική βιομηχανία φυτειών της Βικτόριας».

Τα κοάλα είναι προστατευόμενο είδος στην Αυστραλία και αντιμετωπίζουν μια σειρά από απειλές για την επιβίωσή τους.

Ο πληθυσμός τους στη χώρα υπέστη σοβαρές απώλειες κατά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2019, οι οποίες έκαψαν περισσότερα από 12 εκατομμύρια στρέμματα γης μόνο στην πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας.

Περισσότερα από 60.000 κοάλα είτε πέθαναν είτε έχασαν τον βιότοπό τους, είτε τραυματίστηκαν από τις φλόγες, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Ταμείο Άγριας Ζωής.

Οι ειδικοί λένε ότι το είδος αντιμετωπίζει επίσης εντοπισμένες εξαφανίσεις λόγω της απειλής χλαμυδίων, που προκαλεί τύφλωση και επώδυνες κύστες μεταξύ άλλων, κατά την αναπαραγωγική διαδικασία ενός κοάλα, που μπορεί να οδηγήσουν σε στειρότητα ή ακόμα και θάνατο.

Η κλιματική κρίση έχει κάνει τα κοάλα πιο ευαίσθητα στην ασθένεια. Τα χλαμύδια εξαπλώνονται πιο γρήγορα στον πληθυσμό τους κάτω από στρεσογόνες περιβαλλοντικές συνθήκες, συμπεριλαμβανομένου του ζεστού καιρού, της ξηρασίας και της απώλειας οικοτόπων, σύμφωνα με την αυστραλιανή κυβέρνηση.

Στα μέσα του 2021, μια έκθεση της αυστραλιανής κυβέρνησης σχετικά με την κατάσταση διατήρησης των κοάλα πρότεινε να αλλάξει η κατάσταση του ζώου σε «απειλούμενο» στο Κουίνσλαντ, στη Νέα Νότια Ουαλία και στην αυστραλιανή πρωτεύουσα, μετά την ταχεία μείωση του πληθυσμού σε αυτές τις περιοχές.

 

Με πληροφορίες του CNN

Μπορεί επίσης να σας αρέσει