Κανένα βουνό δεν είναι αρκετά ψηλό: Μελέτη βρήκε μικροπλαστικά στον «καθαρό» αέρα

Τα μικροπλαστικά βρίσκονται παντού ακόμη και στην τροπόσφαιρα της Γης, εκεί που οι ταχύτητες του ανέμου τους επιτρέπουν να διανύουν τεράστιες αποστάσεις, σύμφωνα με έρευνα.

Τα μικροπλαστικά είναι μικροσκοπικά κομμάτια –μεγέθους μικρότερου των 5 χιλιοστών, τα οποία προέρχονται από συσκευασίες, ρούχα, οχήματα και άλλες πηγές και έχουν εντοπιστεί στη Γη, το νερό και τον αέρα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, επιστήμονες από το γαλλικό εθνικό ερευνητικό ινστιτούτο CNRS πραγματοποίησαν δειγματοληψία αέρα στα 2.877 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας στο Παρατηρητήριο Pic du Midi στα γαλλικά Πυρηναία, έναν αποκαλούμενο «καθαρό σταθμό».

Εκεί, μελέτησαν 4.642 τ.μ. αέρα την εβδομάδα μεταξύ Ιουνίου και Οκτωβρίου του 2017 και βρήκαν όλα τα δείγματα που περιείχαν μικροπλαστικά. Χρησιμοποιώντας καιρικά δεδομένα, υπολόγισαν τις τροχιές διαφορετικών μαζών αέρα που προηγούνται κάθε δείγματος και ανακάλυψαν πηγές τόσο μακριά όσο η Βόρεια Αφρική και η Βόρεια Αμερική.

Ο βασικός συγγραφέας της μελέτης, Στιβ Άλεν του Πανεπιστημίου Dalhousie στον Καναδά, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι τα σωματίδια ήταν σε θέση να διανύσουν τέτοιες αποστάσεις επειδή μπορούσαν να φτάσουν σε μεγάλα ύψη. «Μόλις χτυπήσει την τροπόσφαιρα, είναι σαν ένας αυτοκινητόδρομος ταχείας», είπε.

Ενώ οι ποσότητες μικροπλαστικών στα δείγματα στο Pic du Midi δεν ενέχουν κίνδυνο για την υγεία, η επίσης συγγραφέας της μελέτης Ντίον Άλεν σημειώνει ότι τα σωματίδια είναι αρκετά μικρά ώστε να μπορούν να αναπνεύσουν οι άνθρωποι, προσθέτοντας ότι η παρουσία τους σε μια ζώνη που θεωρείται προστατευμένη και μακριά από πηγές ρύπανσης θα πρέπει να σταματήσει.

«Αμφισβητεί τη σχέση που έχουμε με το πλαστικό», είπε, τονίζοντας ότι το πρόβλημα είναι παγκόσμιο.

Με πληροφορίες Guardian

Μπορεί επίσης να σας αρέσει