Οι 10 πιο κοστοβόρες φυσικές καταστροφές του 2021 προκάλεσαν ζημιές άνω των 170 δισ. δολαρίων

Οι δέκα πιο κοστοβόρες καιρικές θεομηνίες του 2021 αποτιμώνται σε ζημιές άνω των 170 δισεκατομμυρίων δολαρίων, κατά 20 δισ. δολ. πιο ακριβές από εκείνες του 2020, σύμφωνα με βρετανική οργάνωση.

Όπως αναφέρει η Christian Aid, η ανοδική τάση αντανακλά τις επιπτώσεις της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής. Η οργάνωση προσθέτει πως οι 10 αυτές φυσικές καταστροφές στοίχισαν τη ζωή τουλάχιστον 1.075 ανθρώπων και εκτόπισαν ακόμη 1,3 εκατομμύρια.

Κάθε χρόνια η οργάνωση κάνει αποτίμηση του κόστους καταστροφικών καιρικών φαινομένων, όπως πλημμύρες, φωτιές και καύσωνες. Το 2020, διαπίστωσε πως οι 10 πιο κοστοβόρες καιρικές καταστροφές προκάλεσαν ζημιές 150 δισ. δολ.

Η θεομηνία με τις πιο ακριβές επιπτώσεις το 2021 ήταν ο τυφώνας Άιντα, στα τέλη του περασμένου Αυγούστου, που σφυροκόπησε τις ανατολικές πολιτείες της Αμερικής, προκαλώντας ζημιές 65 δισ. δολαρίων.

Επόμενη θεομηνία στη λίστα, ήταν οι πλημμύρες σε Γερμανία και Βέλγιο, τον περασμένο Ιούλιο, με κόστος ζημιών 43 δισ.

Το κύμα ψύχους και καταιγίδων στο Τέξας που «γονάτισε» το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, κόστισε 23 δισ, δολ, ενώ οι πλημμύρες στην επαρχία Χενάν της Κίνας στοίχισαν περί τα 17 δισ. δολάρια.

Στις θεομηνίες με καταστροφικό οικονομικό αποτύπωμα πολλών δισεκατομμυρίων περιλαμβάνονται οι πλημμύρες στον Καναδά, το ανοιξιάτικο ψύχος στη Γαλλία που κατέστρεψε τα αμπέλια και τις σοδειές και ένας κυκλώνας σε Ινδία και Μπαγκλαντές τον Μάιο.

Διευκρινίζεται πως η έρευνα στην αξιολόγησή της καλύπτει καταστροφές σε πλούσιες χώρες όπου οι υποδομές είναι καλύτερα ασφαλισμένες, τη στιγμή που στις φτωχότερες χώρες ο απολογισμός τέτοιων θεομηνιών είναι συχνά μη υπολογίσιμος.

Στα μέσα Δεκεμβρίου, η Swiss Re, η μεγαλύτερη αντασφαλιστική εταιρεία του κόσμου με έδρα τη Ζυρίχη, εκτίμησε το ύψος των φυσικών καταστροφών και ακραίων καιρικών επεισοδίων τού 2021 στα 250 δισεκατομμύρια δολάρια.

Με πληροφορίες από Guardian 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει