Αλάσκα: Ρεκόρ θερμοκρασίας τον Δεκέμβριο με 19.4C – «Παράλογο»

Ο ασυνήθιστα ζεστός καιρός στην Αλάσκα προκάλεσε θερμοκρασίες άνω των 15,5 βαθμών Κελσίου και καταρρακτώδεις βροχές μια εποχή του χρόνου που συνήθως επικρατεί ψύχος και χιόνι.

Στη νησιωτική κοινότητα του Κοντιάκ, η θερμοκρασία αέρα έφτασε την Κυριακή τους 19,4 C, η υψηλότερη τιμή Δεκεμβρίου δηλαδή που έχει καταγραφεί ποτέ στην Αλάσκα, σύμφωνα με τον επιστήμονα Ρικ Τόμαν του Κέντρου Κλιματικής Αξιολόγησης και Πολιτικής.

Ο ίδιος αποκάλεσε την εξέλιξη «παράλογη».

Το νέο αυτό υψηλό ρεκόρ έρχεται εν μέσω σειράς «ακραίων» για την περιοχή θερμοκρασιών εντός Δεκεμβρίου, εξηγεί ο Τόμαν, περιλαμβανομένων των 18,3 βαθμών στο αεροδρόμιο του Κόντιακ, του ρεκόρ των 16.6C στην κοινότητα της Cold Bay και τουλάχιστον οκτώ ημερών του μήνα με θερμοκρασίες άνω των δέκα βαθμών Κελσίου.

Η πιο σοβαρή άμεση επίπτωση για τους ανθρώπους είναι πιθανώς από τον τεράστιο όγκο νερού από τις βροχοπτώσεις που πλήττουν την ενδοχώρα της Αλάσκα, εξηγεί ο Τόμαν.

Συνήθως, ο Δεκέμβριος ήταν ένας ξηρός μήνας για το εσωτερικό της περιοχής καθώς τα κύματα ψυχρού αέρα δεν φέρνουν υγρασία. Η όποια υγρασία τείνει να γίνεται «μια αφράτη σκόνη διότι ο αέρας είναι ωραίος και ψυχρός» σημειώνει ο Τόμαν που ζει στο Φέρμπανκς.

Ωστόσο, την Κυριακή ήταν τόσο το χιόνι που έπεσε, ώστε συσσωρεύτηκε στις στέγες των λιγοστών σπιτιών. Και το χειρότερο ήταν πως τη χιονόπτωση αυτή διαδέχτηκαν κατακλυσμιαίες βροχές που κάλυψαν την περιοχή με πάγο, προκαλώντας εκτεταμμένες διακοπές ρεύματος και κλείνοντας επιχειρήσεις και δρόμους.

«Παγομαγεδδών» ήταν το όνομα που έδωσαν οι ντόπιοι στο φαινόμενο.

Η Υπηρεσία Μεταφορών της Αλάσκα προειδοποίησε πως η ολισθηρότητα στους δρόμους θα παραμείνει για καιρό λόγω του στρώματος πάγου «σαν τσιμέντο» που έχει σχηματιστεί πάνω τους.

Τα κύματα ζέστης και χειμωνιάτικης υγρασίας έχουν γίνει όλο και πιο συχνά στην Αλάσκα, τις τελευταίες δύο δεκαετίες, ως απότοκο της κλιματικής αλλαγής.

 

Με πληροφορίες από Guardian 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει