Η Tesla προσανατολίζεται εκτός Κίνας για τον πολύτιμο γραφίτη των μπαταριών της

Η Tesla στρέφεται στη Μοζαμβίκη για ένα βασικό εξάρτημα στις μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων της, κάτι που οι αναλυτές πιστεύουν ότι είναι μια πρώτη συμφωνία που έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε μειώσει την εξάρτησή της από την Κίνα για γραφίτη.

Πιο αναλυτικά, η εταιρεία του Έλον Μασκ, υπέγραψε συμφωνία τον Δεκέμβριο του 2021 με την Syrah Resources της Αυστραλίας, η οποία εκμεταλλεύεται ένα από τα μεγαλύτερα ορυχεία γραφίτη στον κόσμο που βρίσκεται στη Νότια Αφρική.

Πρόκειται για μια μοναδική συνεργασία μεταξύ ενός κατασκευαστή ηλεκτρικών οχημάτων και ενός παραγωγού ορυκτού που είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για τις μπαταρίες ιόντων λιθίου. Η αξία της συμφωνίας δεν έχει γίνει γνωστή.

Η Tesla θα αγοράσει το υλικό από το εργοστάσιο επεξεργασίας της εταιρείας στη Βιντάλια της Λουιζιάνα, το οποίο προμηθεύεται γραφίτη από το ορυχείο της στη Balama της Μοζαμβίκης.

Η ηλεκτρική αυτοκινητοβιομηχανία που εδρεύει στο Όστιν του Τέξας σχεδιάζει να αγοράσει το 80% της παραγωγής του εργοστασίου – 8.000 τόνους γραφίτη ετησίως – από το 2025, σύμφωνα με τη συμφωνία, ενώ η Syrah πρέπει να αποδείξει ότι το υλικό πληροί τα πρότυπα της Tesla.

Αξίζει να σημειωθεί πως η συμφωνία είναι μέρος του σχεδίου της Tesla να ενισχύσει την ικανότητά της να κατασκευάζει τις δικές της μπαταρίες, ώστε να μπορεί να μειώσει την εξάρτησή της από την Κίνα, η οποία κυριαρχεί στις παγκόσμιες αγορές γραφίτη, όπως δήλωσε ο Σάιμον Μουρς από τον πάροχο δεδομένων υλικών μπαταριών και πληροφοριών που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο, Benchmark Mineral Intelligence.

«Οι ΗΠΑ θέλουν να δημιουργήσουν χώρο για να μπορέσουν να κατασκευάσουν μπαταρίες ιόντων λιθίου εντός της επικράτειας είπε ο Μουρς. Και αυτή η συμφωνία θα επιτρέψει στην Tesla να προμηθεύεται γραφίτη εκτός της Κίνας».

Ο Μουρς είπε επίσης ότι «η παραγωγή των μπαταριών στις ΗΠΑ θα μειώσει ορισμένα από τα ερωτήματα που αντιμετωπίζει η Tesla σχετικά με τους δεσμούς της με την Κίνα, όπου υπάρχουν περιβαλλοντικές ανησυχίες σε ορισμένα ορυχεία.

Η αυτοκινητοβιομηχανία έχει επίσης δημιουργήσει έναν εκθεσιακό χώρο στην περιοχή του Xinjiang, όπου Κινέζοι αξιωματούχοι κατηγορούνται για καταναγκαστική εργασία και άλλες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε βάρος κυρίως μουσουλμανικών εθνοτικών μειονοτήτων.

Επίσης, η βιομηχανία μπαταριών αντιμετώπισε έλλειψη γραφίτη τους τελευταίους μήνες».

Σημειώνεται πως ο γραφίτης αποθηκεύει το λίθιο μέσα σε μια μπαταρία μέχρι να γίνει χρήση της για την παραγωγή ηλεκτρισμού όπου διασπάται σε φορτισμένα ιόντα και ηλεκτρόνια.

Το γεγονός αυτό έρχεται καθώς κάθε μεγάλη αυτοκινητοβιομηχανία αγωνίζεται να μπει στην αγορά των ηλεκτρικών οχημάτων εν μέσω ανησυχιών για την κλιματική αλλαγή.

Η Tesla κατασκευάζει σχεδόν ένα εκατομμύριο ηλεκτρικά αυτοκίνητα ετησίως και η προμήθεια αρκετών μπαταριών είναι ο μεγαλύτερος περιορισμός της.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει