Η Ινδονησία αλλάζει πρωτεύουσα καθώς η Τζακάρτα βυθίζεται – Το φιλόδοξο σχέδιο

Η Ινδονησία αλλάζει πρωτεύουσα καθώς η Τζακάρτα βυθίζεται με ταχύ ρυθμό και υπάρχουν φόβοι για την βιωσιμότητα της στα επόμενα χρόνια.

Η νέα πρωτεύουσα της χώρας ονομάστηκε Νουσαντάρα, που μεταφράζεται ως «αρχιπέλαγος» στην τοπική γλώσσα και βρίσκεται στο Καλιμαντάν, μια περιοχή καλυμμένη από ζούγκλα ανατολικά του Βόρνεο, το μεγαλύτερο νησί της Ασίας.

Οι ανησυχίες για το κέντρο της Τζακάρτα, το οποίο ασφυκτιά από υπερπληθυσμό και είναι συνεχώς αντιμέτωπο με πλημμύρες οδήγησαν την Βουλή των Αντιπροσώπων να εγκρίνει επίσημα το σχέδιο μετεγκατάστασης την Τρίτη.

Ο υπουργός Σχεδιασμού Σουχάρσο Μονοάρφα ανέφερε σε δηλώσεις πως η μετεγκατάσταση της πρωτεύουσας βασίζεται σε λόγους ευημερίας, θα είναι σύμβολο της ταυτότητας του έθνους, καθώς και ένα νέο κέντρο οικονομικής βαρύτητας.

Ο πρόεδρος της Ινδονησίας ανακοίνωσε για πρώτη φορά το σχέδιό του το 2019, επικαλούμενος ανησυχίες για την περιβαλλοντολογική και οικονομική βιωσιμότητα της Τζακάρτα.

Η τωρινή πρωτεύουσα βρίσκεται σε βαλτώδη έδαφος, κοντά στη θάλασσα, καθιστώντας την ιδιαίτερα επιρρεπή στις πλημμύρες –και είναι μία από τις πόλεις που βυθίζονται ταχύτερα στη Γη, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει