Βρέθηκε απολιθωμένος ανθός λουλουδιού 130 εκατ. ετών – Μπορεί να λύσει το «αποτρόπαιο μυστήριο» του Δαρβίνου

Ένας απολιθωμένος ανθός λουλουδιών 130 εκατομμυρίων ετών που βρέθηκε στην Κίνα μπορεί να λύσει το «αποτρόπαιο μυστήριο» του Κάρολου Δαρβίνου που αμφισβητούσε πότε και πώς εξελίχθηκαν τα πρώτα ανθοφόρα φυτά.

Το απολίθωμα περιλαμβάνει ένα φυλλώδες κλαδί, συνδεδεμένο με φυσικό τρόπο με τον ανθό του λουλουδιού, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα αγγειόσπερμα υπήρχαν στην Ιουρασική περίοδο (201,3 εκατομμύρια έως 145 εκατομμύρια χρόνια πριν).

Τα αγγειόσπερμα φυτά είναι το δεύτερο και μεγαλύτερο υποάθροισμα των Σπερματόφυτων. Σε αυτά τα καρπόφυλλα συμφύονται στα χείλη τους και σχηματίζουν ένα κλειστό όργανο (αγγείο), που λέγεται ύπερος. Μετά στο κατώτερο πλατύτερο και κοίλο τμήμα αυτού του οργάνου, την ωοθήκη, σχηματίζονται οι σπερμοβλάστες και μετά την γονιμοποίηση τα σπέρματα (δλδ. οι σπόροι). Από αυτά τα χαρακτηριστικά, αυτό το φυτικό υποάθροισμα πήρε την ονομασία Αγγειόσπερμα.

Τα αγγειοσπέρμα περιλαμβάνουν το 85% των φυτών που υπάρχουν στη γη.

Σπουδαία ανακάλυψη που θα μπορούσε να απαντήσει στον Δαρβίνο

Αυτό το δείγμα, το οποίο είναι το παλαιότερο που έχει καταγραφεί, ανακαλύφθηκε σε ένα κοίτασμα που χρονολογείται πριν από περισσότερα από 164 εκατομμύρια χρόνια και θα μπορούσε να είναι το μεταβατικό στάδιο που θα απαντήσει τελικά στο αίνιγμα του Δαρβίνου.

Το «αποτρόπαιο μυστήριο» του διάσημου φυσιοδίφη ήρθε για πρώτη φορά στο φως το 1879.

Σε μια επιστολή προς τον στενότερο φίλο του, βοτανολόγο και εξερευνητή Δρ Τζόζεφ Χούκερ, έγραψε: «Η ταχεία ανάπτυξη, όσο μπορούμε να κρίνουμε για όλα τα ανώτερα φυτά κατά τους πρόσφατους γεωλογικούς χρόνους, είναι ένα αποτρόπαιο μυστήριο».

Τα ανθοφόρα φυτά εμφανίστηκαν στη Γη σχετικά πρόσφατα σε γεωλογικό χρονοδιάγραμμα, στη συνέχεια διαφοροποιήθηκαν γρήγορα σε μια έκρηξη χρώματος, σχήματος και μορφής.

Πολλά απολιθώματα που θα μπορούσαν να είναι η απάντηση έχουν ανακαλυφθεί, αλλά περαιτέρω έρευνες αποκαλύπτουν ότι δεν ήταν αληθινά αγγειόσπερμα.

Το Florigerminis jurassica μπορεί να αποδειχθεί καθοριστικό για τους ερευνητές

Ωστόσο, το απολιθωμένο μπουμπούκι λουλουδιών, που ονομάζεται Florigerminis jurassica, ταιριάζει στα κριτήρια.

Το αρχαίο φυτό περιγράφεται ότι έχει ξυλώδη κλαδιά με κόμβους, μια περιοχή στο στέλεχος όπου βρίσκονται οι ανθοί, φυσικά συνδεδεμένο καρπό και ένα μπουμπούκι ανθέων που καταλήγει στο κλαδί.

«Παρόλο που πάνω από 100 ανθισμένα λουλούδια του Nanjinganthus αποτελούν παράδειγμα της αληθινής ύπαρξης αγγειόσπερμων στην Ιουρασική περίοδο, οι τρέχουσες γνώσεις μας για τα πρώιμα αγγειόσπερμα είναι ακόμα ισχνές», αναφέρει η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Geological Society, London, Special Publications.

«Εδώ αναφέρουμε το Florigerminis jurassica, ένα απολιθωμένο φυτό που περιλαμβάνει φυσικά συνδεδεμένο ανθό λουλουδιών, καρπό και φυλλώδες κλαδί, από τον σχηματισμό Jiulongshan (μέσος-ύστερος Ιουράσιος: >164 Ma) της Εσωτερικής Μογγολίας, Κίνα.

Οι φυτικοί ιστοί διατηρούνται σε κιτρινωπό βράχο από ηφαιστειακή τέφρα που εκτοξεύτηκε κατά τη διάρκεια μιας έκρηξης και τα φύλλα του έχουν πέσει από τότε, αφήνοντας μόνο τις ουλές τους ενσωματωμένες στην κατάθεση.

«Σύμφωνα με τον Δαρβινισμό και τη σύγκριση εξωομάδων, ο καλά διαφοροποιημένος περίανθος θεωρείται ότι προέρχεται και δεν αναμένεται για πρωτοπόρους αγγειόσπερμους, αλλά αυτή η σκέψη αμφισβητείται τώρα από την παρουσία καλά διαφοροποιημένου περιάνθου στο Jurassic Euanthus [ανακαλύφθηκε το 2016] και στο Nanjinganthus [ανακαλύφθηκε το 2018]», σύμφωνα με τη μελέτη.

Τόσο το Jurrassic Euanthus όσο και το Nanjinganthus έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά με αυτά των σύγχρονων ανθοφόρων φυτών, αλλά πολλοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι δεν είναι αληθινά αγγειόσπερμα.

«Η απροσδόκητη εμφάνιση λουλουδιών όπως τα Florigerminis, Euanthus και Nanjinganthus, όλα από το Ιουρασική περίοδο, υποδηλώνει ότι οι σχετικές θεωρίες για την εξέλιξη του αγγειόσπερμου δεν διαθέτουν την προβλεψιμότητα που απαιτείται για μια επιστημονική θεωρία», αναφέρει η μελέτη.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει