Τα φυτά ανθίζουν ένα μήνα νωρίτερα στη Βρετανία, λόγω της ανόδου της θερμοκρασίας

Ένα μήνα νωρίτερα ανθίζουν πλέον τα φυτά στη Βρετανία, καθώς αυξάνεται η θερμοκρασία, σύμφωνα με έρευνα.

Οι ερευνητές εξέτασαν 420.000 καταγεγραμμένες ημερομηνίες της πρώτης ανθοφορίας περισσοτέρων από 400 ειδών, από το 1793. Κατά μέσο όρο τα πρώτα λουλούδια εμφανίζονταν περίπου στις 12 Μαΐου έως το 1986, όμως, αυτό πλέον γίνεται νωρίτερα, στις 16 Απριλίου.

Η μεγαλύτερη αλλαγή παρατηρήθηκε στα ποώδη φυτά, που ανθίζουν κατά μέσο όρο 32 ημέρες νωρίτερα. Για τα δέντρα αυτό γίνεται 14 ημέρες νωρίτερα και για τους θάμνους 10 ημέρες. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα ποώδη φυτά μπορούν να προσαρμοστούν πιο εύκολα στην άνοδο της θερμοκρασίας.

Η άνθιση νωρίτερα σχετίζεται ισχυρά, σύμφωνα με τους ερευνητές, με τη μέση μέγιστη ημερήσια θερμοκρασία από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο. Αυτή, ανέβηκε από τους 7,8 βαθμούς Κελσίου την περίοδο 1952-1986 στους 8,9 βαθμούς το διάστημα 1987-2019.

«Τα αποτελέσματα είναι πραγματικά ανησυχητικά, λόγω των οικολογικών κινδύνων που συνδέονται με το γεγονός ότι η ανθοφορία γίνεται νωρίτερα», δήλωσε ο καθηγητής Ουλφ Μπούντγκεν του πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, που ήταν επικεφαλής της έρευνας.

«Όταν τα φυτά ανθίζουν υπερβολικά νωρίς, ένας καθυστερημένος παγετός μπορεί να τα καταστρέψει. Ένα φαινόμενο που οι περισσότεροι κηπουροί έχουν βιώσει κάποια στιγμή», συμπλήρωσε.

Όμως, ο ακόμη μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η «οικολογική αναντιστοιχία», υπογράμμισε. Δηλαδή, όταν τα φυτά και τα έντομα, τα πτηνά ή άλλα άγρια ζώα δεν είναι συγχρονισμένα. «Αυτό μπορεί να οδηγήσει είδη σε κατάρρευση, αν δεν μπορούν να προσαρμοστούν αρκετά γρήγορα», τόνισε. Τέτοιες αναντιστοιχίες ήδη παρατηρούνται, για παράδειγμα ανάμεσα σε ορχιδέες και μέλισσες.

Οι ερευνητές κατέληξαν ότι αν τα φυτά στη Βρετανία συνεχίσουν να ανθίζουν νωρίτερα και οι ακραίες κλιματικές συνθήκες ενταθούν περαιτέρω, τότε «τα βιολογικά, οικολογικά και γεωργικά συστήματα θα είναι σε άνευ προηγουμένου κίνδυνο».

Αν και ο κόσμος ίσως δυσκολεύεται να καταλάβει τη σημασία της υπερθέρμανσης του πλανήτη κατά 1 βαθμό Κελσίου, το γεγονός ότι η ανθοφορία γίνεται ένα μήνα νωρίτερα δείχνει ξεκάθαρη αλλαγή, επεσήμανε ο Μπούντγκεν. «Πλέον, δεν είναι κάτι θεωρητικό», συμπλήρωσε.

Με πληροφορίες από Guardian

Μπορεί επίσης να σας αρέσει