Σρι Λάνκα: Είκοσι ελέφαντες νεκροί επειδή μπέρδεψαν το πλαστικό με φαγητό σε χωματερή

Δύο ασιατικοί ελέφαντες πέθαναν αυτό το μήνα μετά από κατανάλωση πλαστικών αποβλήτων σε μια υπαίθρια χωματερή στη Σρι Λάνκα, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών ελεφάντων στο χωριό Pallakkadu σε τουλάχιστον είκοσι τα τελευταία οχτώ χρόνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ιατροδικαστική εξέταση επιβεβαίωσε τους φόβους των ακτιβιστών ότι ο θάνατος προήλθε από τα πλαστικά.

«Πολυαιθυλένιο, συσκευασίες τροφίμων, πλαστικό, άλλα μη εύπεπτα υλικά και νερό ήταν τα μόνα ευρήματα της νεκροψίας. Η κανονική τροφή που τρώνε και χωνεύουν οι ελέφαντες δεν εντοπίστηκε», είπε ο κτηνίατρος άγριας ζωής Νιχάλ Πουσπακουμάρα στο Associated Press, προτού εξηγήσει ότι οι πεινασμένοι ελέφαντες στην περιοχή αναγκάζονται να ψάξουν για φαγητό ανάμεσα σε σωρούς σκουπιδιών λόγω της απώλειας του φυσικού τους οικοτόπου.

Όταν οι ευγενικοί γίγαντες καταναλώνουν πλαστικό, το πεπτικό τους σύστημα καταστρέφεται σημαντικά, πρόσθεσε ο κτηνίατρος.

«Γίνονται πολύ αδύναμοι για να κρατήσουν το βαρύ σκελετό τους όρθιο. Δεν μπορούν να καταναλώσουν φαγητό ή νερό», υπογράμμισε.

Για να προστατεύσει τα ζώα – τα οποία συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό στον τουρισμό της περιοχής – η κυβέρνηση της Σρι Λάνκα υποσχέθηκε το 2017 να στήσει ηλεκτρικούς φράχτες γύρω από τη χωματερή και να δημιουργήσει συστήματα ανακύκλωσης για τα εννέα κοντινά χωριά που διοχετεύουν τα απορρίμματά τους στη χωματερή.

Παρά τις υποσχέσεις, καμία από τις πρωτοβουλίες δεν καθιερώθηκε ποτέ πλήρως.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει