Τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν κοστίσει στην Ευρώπη 500 δισ. € τα τελευταία 40 χρόνια

Οι σφοδρές πλημμύρες και άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν κοστίσει στην Ευρώπη περίπου μισό τρισεκατομμύριο ευρώ τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες.

Από 90.000 έως 142.000 θάνατοι αποδίδονται στο καιρό και σε φαινόμενα που σχετίζονται με το κλίμα για την περίοδο 1980-2020. Η συντριπτική πλειονότητα των θανάτων αποδίδονται σε κύματα καύσωνα

Σε απόλυτους όρους, η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία είναι οι χώρες που έχουν υποστεί τη χειρότερη οικονομική ζημιά από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος.

Οι υψηλότερες κατά κεφαλήν οικονομικές απώλειες καταγράφηκαν στην Ελβετία, τη Σλοβενία και τη Γαλλία. Οι μεγαλύτερες απώλειες σε σχέση με την έκταση ήταν εκείνες που υπέστησαν η Ελβετία, η Γερμανία και η Γαλλία, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος συνέκρινε τα στοιχεία για την οικονομική ζημιά με ασφαλιστές και άλλες εμπορικές πηγές, που έχουν ελαφρώς διαφορετικές μεθοδολογίες και κατέληξε ότι το ποσό των απωλειών ανέρχεται από 450 έως 420 δισεκατομμύρια ευρώ, ανάλογα με τα δεδομένα που λαμβάνονται υπόψη.

Οι χειρότερες οικονομικές ζημιές προκλήθηκαν από υδρολογικά φαινόμενα- σε μεγάλο βαθμό πλημμύρες- που αποτελούν το 44% των απωλειών. Τα μετεωρολογικά φαινόμενα- κυρίως καταιγίδες- αποτελούν το 39%.

Περίπου το 3% των ακραίων καιρικών φαινομένων ευθύνονται για το 60% των οικονομικών ζημιών. Τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος δεν δείχνουν ξεκάθαρη τάση αύξησης στις απώλειες με την πάροδο των δεκαετιών, από τον αντίκτυπο της κλιματικής κρίσης.

Όμως, αυτό δεν πρέπει να εφησυχάσει τους ανθρώπους, υπογράμμισε ο Wouter Vanneuville, ένας από τους επικεφαλής συγγραφείς της μελέτης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος.

Παράλληλα, υπογράμμισε τη σημασία της προσαρμογής των υποδομών και της προετοιμασίας για ακραία καιρικά φαινόμενα, που είναι πιθανό να γίνουν συχνότερα και εντονότερα, καθώς προχωρά η κλιματική κρίση και αυξάνεται η θερμοκρασία.

«Ο λόγος που δεν βλέπουμε μία τάση δεν είναι ότι η κλιματική αλλαγή δεν είναι αληθινή, αλλά επειδή γίνονται πολλές ενέργειες κατά της κλιματικής αλλαγής. Ολοένα περισσότερες χώρες εφαρμόζουν στρατηγικές προσαρμογής», επεσήμανε.

Οι χώρες θα πρέπει να επενδύσουν περαιτέρω στην προσαρμογή, τόνισε, καθώς η πρόοδος στην προστασία από τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης ποικίλει από χώρα σε χώρα στην Ευρώπη. «Ακόμη και αν πετύχουμε τον στόχο για μηδενικές εκπομπές αερίων πριν από το 2050, ακόμη θα χρειάζεται προσαρμογή προκειμένου να παραμείνει μικρός ο αντίκτυπος», συμπλήρωσε.

Με πληροφορίες από Guardian

Μπορεί επίσης να σας αρέσει