Σώθηκαν «για φέτος», με δικαστική απόφαση, οι λύκοι της Νορβηγίας

Ακτιβιστές κατάφεραν να εξασφαλίσουν δικαστική διαταγή που απαγόρευσε στις αρχές της Νορβηγίας να προχωρήσουν σε κυνήγι λύκων.

Είκοσι πέντε ζώα, από τέσσερις αγέλες, βρίσκονται πλέον στη «ζώνη των λύκων», μια περιοχή προστασίας των αρπακτικών.

Η δικαστική εντολή ορίζει ότι οι λύκοι που βρίσκονται σε μια προστατευόμενη περιοχή δεν πρέπει να θανατωθούν.

Στις αρχές αυτού του μήνα, 51 λύκοι επρόκειτο να θανατωθούν μετά από πίεση από τα λόμπι των κυνηγών και εκτροφέων στη χώρα. Πρόκειται δε, για ένα σημαντικό ποσοστό από τα συνολικά 80 ζώα, που πιστεύεται ότι ζουν στη Νορβηγία.

«Οι λύκοι σώζονται για φέτος, καθώς η περίοδος κυνηγιού συνεχίζεται μόνο για δύο ακόμη εβδομάδες και μετά είναι η περίοδος αναπαραγωγής, κατά την οποία δεν μπορούν να θανατωθούν», είπε η Σίρι Μάρτινσεν, διευθύνουσα σύμβουλος της οργάνωσης για τα δικαιώματα των ζώων Noah.

Σύμφωνα με τον Guardian, οι οργανώσεις προστασίας σε όλη την Ευρώπη απηύθυναν έκκληση στην ΕΕ να λάβει μέτρα κατά της σφαγής πληθυσμών λύκων στη Νορβηγία, τη Σουηδία και τη Φινλανδία, υποστηρίζοντας ότι τα σκανδιναβικά έθνη δημιουργούν το πιο εχθρικό περιβάλλον για τους λύκους στη Δυτική Ευρώπη και αψηφούν τους νόμους που προστατεύουν το είδος.

Την Παρασκευή, η Φινλανδία ανέστειλε επίσης τις άδειες θανάτωσης για τρεις αγέλες λύκων, επικαλούμενη τη νομοθεσία της ΕΕ.

Ο λύκος βρίσκεται στην «κόκκινη λίστα» της Νορβηγίας με τα ζώα που απειλούνται με εξαφάνιση, επομένως η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει μια «ζώνη λύκων», που περιλαμβάνει το 5% της επικράτειας της Νορβηγίας, όπου τα ζώα είναι ελεύθερα να περιφέρονται χωρίς να απειλούνται με θανάτωση.

Τρεις περιβαλλοντικές οργανώσεις, οι Noah, WWF Νορβηγίας και Association Our Predators, υποστήριξαν ότι η θανάτωση των 25 λύκων στη ζώνη διατήρησης θα ήταν παραβίαση της ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Προς το παρόν έχουν εξασφαλίσει δικαστική διαταγή μέχρι να συζητηθεί το ζήτημα.

Ένα παρόμοιο θέμα εμφανίστηκε το 2020, όταν η οργάνωση Noah οδήγησε την κυβέρνηση στα δικαστήρια για την απόφασή της να κυνηγήσει μια οικογένεια λύκων μέσα στην προστατευόμενη ζώνη.

Το περασμένο καλοκαίρι, το δικαστήριο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η απόφαση παραβίαζε τον νόμο για την Ποικιλότητα της Φύσης, κρίνοντας ότι η κυβέρνηση δεν κατάφερε να αποδείξει επαρκείς λόγους ώστε να υπάρξει εξαίρεση από την αυστηρή προστασία του λύκου. Για την απόφαση έχει ασκηθεί έφεση από την κυβέρνηση και η ακρόαση έχει προγραμματιστεί για το καλοκαίρι του 2022.

Η Μάρτινσεν υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση είναι εχθρική απέναντι στους λύκους. «Δεν θέλουν λύκους στη Νορβηγία, ήταν πάντα ξεκάθαροι ότι οι λύκοι δεν πρέπει να αναπαράγονται στην άγρια φύση», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Και άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν εισαγάγει πολιτικές κατά των λύκων. Οι κυνηγοί στη Σουηδία έχουν ήδη σκοτώσει 27 λύκους, αριθμός που υπερβαίνει τον ετήσιο στόχο.

Στη Γερμανία, όπου οι λύκοι πέρασαν από τη Δανία το 2017, υπήρξε μια συζήτηση σχετικά με τον αντίκτυπο της ύπαρξης των αρπακτικών, στη γεωργία ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο υπάρχουν σκληρά επιχειρήματα για το αν θα έπρεπε ποτέ να επανεισαχθούν στη χώρα.

Με πληροφορίες του Guardian

Μπορεί επίσης να σας αρέσει