Φαινόμενο «La Niña»: Συνδέεται με την ξηρασία στην Ισπανία και άλλες περιοχές του κόσμου;

Το φαινόμενο «La Niña» που προκαλεί την ψύξη του ανατολικού Ειρηνικού κοντά στις ακτές της νότιας Αμερικής, θα μπορούσε να βρίσκεται πίσω από τη σοβαρή ξηρασία που επηρεάζει χώρες όπως η Ισπανία, το Μαρόκο και οι δυτικές πολιτείες των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι ξηρασίες που συμβαίνουν ταυτόχρονα στο ίδιο ημισφαίριο μπορεί να σχετίζονται μεταξύ τους λόγω της επίδρασης της La Niña. Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν αυτό συμβαίνει συνήθως υπάρχει μια σειρά παγκόσμιων επιπτώσεων που επηρεάζουν την ατμοσφαιρική κυκλοφορία, ευνοώντας εποχιακά μοτίβα, σε διαφορετικά μέρη στη Γη.

«Στην περίπτωση της Ιβηρικής χερσονήσου, και μετά από αρκετούς μήνες με σχεδόν καθόλου βροχή, μπορούμε να αρχίσουμε να πιστεύουμε ότι η La Niña είναι αυτή που προκαλεί αυτό το ξηρό και επίμονο μοτίβο, αν και η σχέση μπορεί να προσδιοριστεί μόνο από μεταγενέστερη μελέτη», εξηγεί ο Χουάν Χεσούς Γκονζάλες, φυσικός, ερευνητής στην ατμοσφαιρική δυναμική και εκπρόσωπος της Κρατικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (Aemet).

Όπως σημειώνει ο Γκονζάλες αυτή η κατάσταση των χαμηλών βροχοπτώσεων δεν μπορεί ακόμη να αποδοθεί στην κλιματική αλλαγή: «Η ξηρασία είναι ένα εγγενές χαρακτηριστικό του κλίματος της χερσονήσου [Ιβηρικής] και αυτή η περίοδος απουσίας βροχής, που έχει ήδη διαρκέσει για ενάμιση μήνα, είναι λίγο πολύ φυσιολογική. Αυτό που είναι αφύσικο είναι αυτό που επισημαίνουν οι προβλέψεις: μέχρι τον Μάρτιο, αυτή τη στιγμή, δε φαίνεται ξεκάθαρο σενάριο βροχόπτωσης».

«Αν η βροχή αργήσει να φτάσει, θα μπορούσαμε να αρχίσουμε να μιλάμε για κάτι “ανώμαλο”», αναφέρει ο ειδικός και προσθέτει ότι αν τελικά μετρηθούν τρεις συνεχόμενους μήνες χωρίς βροχή, αυτό που θα έπρεπε να αρχίσουμε να ρωτάμε είναι εάν η κλιματική αλλαγή βρίσκεται πίσω από αυτό κατάσταση.

Αυτή η κατάσταση ξηρασίας επηρεάζει και άλλες περιοχές του πλανήτη, ακόμη και με «πιο αισθητό» τρόπο, ειδικά σε εκείνες που βρίσκονται πιο κοντά στον Ειρηνικό Ωκεανό, όπως οι δυτικές Ηνωμένες Πολιτείες και οι χώρες της Λατινικής Αμερικής, αλλά και στο Μαρόκο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για παράδειγμα στις δυτικές ΗΠΑ, σημειώνεται η σοβαρότερη ξηρασία των τελευταίων 1.200 ετών, που εντάθηκε από την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια (UCLA), η οποία επισημαίνει ότι πρόκειται για «μια περίοδο ακραίας ξηρασίας, παρατεταμένης για περισσότερες από δύο δεκαετίες».

Με πληροφορίες από Ertnews

Μπορεί επίσης να σας αρέσει