Πολλοί από τους παγετώνες της Νέας Ζηλανδίας, θα μπορούσαν να εξαφανιστούν μέσα σε μία δεκαετία

παγετώνες της Νέας Ζηλανδίας γίνονται «μικρότεροι και πιο σκελετικοί» λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Οι ειδικοί προβλέπουν ότι πολλοί θα μπορούσαν να εξαφανιστούν μέσα σε μια δεκαετία.

Όπως αναφέρει μια ετήσια έρευνα, που καταγράφει τη γραμμή χιονιού περισσότερων από 50 παγετώνων του South Island, υπάρχει συνεχής απώλεια χιονιού και πάγου.

Κάθε χρόνο, το Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας για το Νερό και την Ατμόσφαιρα (Niwa), το Πανεπιστήμιο Victoria του Wellington και το αρμόδιο Τμήμα Διατήρησης συγκεντρώνουν χιλιάδες αεροφωτογραφίες των παγετώνων προκειμένου να μετρήσουν το υψόμετρο της γραμμής χιονιού.

Επίσης ελέγχουν πόσο από το χιόνι του προηγούμενου χειμώνα, που καλύπτει κάθε παγετώνα, έχει απομείνει.

Αυτή η γραμμή χιονιού, γνωστή και ως το ισοζύγιο του υψόμετρου της γραμμής του χιονιού (ELA), επιτρέπει στους επιστήμονες να αξιολογήσουν την «υγεία» του παγετώνα.

Εάν το μέγεθος του παγετώνα έχει μειωθεί, τότε η γραμμή θα είναι υψηλότερη, επειδή παραμένει λιγότερο χιόνι για το χειμώνα.

«Περιμέναμε ότι οι γραμμές του χιονιού θα ήταν υψηλές λόγω του ζεστού καιρού, που είχαμε και δυστυχώς, επιβεβαιωθήκαμε», δήλωσε ο Δρ Andrew Lorrey, κύριος επιστήμονας στη Niwa.

Οι παγετώνες της Νέας Ζηλανδίας είχαν χάσει μάζα την τελευταία δεκαετία, δήλωσε η Δρ Lauren Vargo από το Πανεπιστήμιο Victoria.

«Αλλά αυτό που ήταν πιο εντυπωσιακό για μένα είναι πόσο μικρότεροι και πιο σκελετικοί γίνονται, τόσοι πολλοί παγετώνες».

Η χώρα αντιμετωπίζει συχνότερες ακραίες θερμοκρασίες, τέσσερις έως πέντε φορές πιο ακραίες από ό,τι θα αναμενόταν σε ένα κλίμα χωρίς μακροπρόθεσμη θέρμανση, ανέφερε η Niwa τον Ιανουάριο, ενώ το 2021 ήταν η θερμότερη χρονιά της Νέας Ζηλανδίας που έχει καταγραφεί ποτέ.

Την περασμένη εβδομάδα, η Ανταρκτική κατέγραψε θερμοκρασίες πάνω από 40 βαθμούς Κελσίου, υψηλότερη από τις αναμενόμενες για την εποχή.

Ο Gregor Macara, κλιματικός επιστήμονας της Niwa, είπε ότι η φετινή έρευνα έδειξε μια αξιοσημείωτη διαφορά σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.

«Τα υψόμετρα του χιονιού φέτος ήταν υψηλά, πράγμα που σημαίνει ότι πολλά από τα χιόνια του χειμώνα είχαν λιώσει, αφήνοντας εκτεθειμένο μεγάλο μέρος του παγετώνα.

»Φαίνεται να είναι μια ακόμη κακή χρονιά για τον πάγο. Συνεχίζεται η τάση των τελευταίων ετών και είναι απογοητευτικό να βλέπουμε τη διαρκή αυτή πτώση» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Η μακροπρόθεσμη εναέρια έρευνα ξεκίνησε το 1977, δίνοντας ένα οπτικό χρονοδιάγραμμα, για το πόσο έχουν υποχωρήσει οι παγετώνες.

Από τότε που ξεκίνησε η έρευνα, το παγκόσμιο κλίμα έχει θερμανθεί κατά περίπου 1,1 βαθμό Κελσίου και η Niwa εκτιμά ότι από τις Νότιες Άλπεις έχει χαθεί περισσότερο από το ένα τρίτο του όγκου του πάγου.

«Αυτό που βλέπουμε είναι μια ξεκάθαρη υποχώρηση, η οποία αναμφίβολα οφείλεται στην κλιματική αλλαγή. Σε μια δεκαετία, προβλέπουμε ότι πολλοί από τους αγαπημένους και σημαντικούς παγετώνες μας θα εξαφανιστούν», είπε ο Dr Andrew Lorrey.

Οι παγετώνες είναι μια σημαντική αποθήκη γλυκού νερού. Επίσης, λειτουργούν ως προστατευτικά μέτρα κατά της ξηρασίας. Ο πάγος δε, που εξαφανίζεται συμβάλλει επίσης στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

«Αυτό θα έχει εκτεταμένες επιπτώσεις, όπως η αλλαγή του όμορφου τοπίου, η επίδραση στη ζωή των ανθρώπων που βασίζονται σε αυτά τα φυσικά θαύματα για τον τουρισμό και η ροή των επιπτώσεων από τη μείωση του  νερού κατά τη διάρκεια περιόδων ξηρασίας», είπε ο Lorrey.

«Τονίζει επίσης τον επείγοντα χαρακτήρα της επιβράδυνσης της κλιματικής αλλαγής επειδή οι επιπτώσεις θα γίνονται όλο και πιο δαπανηρές και δύσκολο να αποφευχθούν».

Με πληροφορίες του Guardian

Μπορεί επίσης να σας αρέσει