Πολλοί από τους παγετώνες της Νέας Ζηλανδίας θα έχουν εξαφανιστεί σε μια δεκαετία

Οι παγετώνες της Νέας Ζηλανδίας γίνονται ολοένα και «πιο μικροί και σκελετωμένοι» λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, με τους επιστήμονες να προειδοποιούν πως πολλοί από αυτούς ενδέχεται να εξαφανιστούν σε διάστημα μιας δεκαετίας.

Μια ετήσια μελέτη που καταγράφει το όριο μόνιμης χιονοκάλυψης σε πάνω από 50 παγετώνες του Νότιου Νησιού, αποκάλυψε τη συνεχιζόμενη απώλεια χιονιού και πάγου.

Κάθε χρόνο, το Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας Υδάτων και Ατμόσφαιρας (Niwa) και το πανεπιστήμιο του Γουέλινγκτον συλλέγουν χιλιάδες αεροφωτογραφίες των παγετώνων, προκειμένου να μετρήσουν το ύψος της χιονοκάλυψης και να συγκρίνουν τα δεδομένα με τους προηγούμενους χειμώνες.

«Περιμέναμε η χιονοκάλυψη να είναι ψηλότερη λόγω του θερμού καιρού που είχαμε και δυστυχώς το ένστικτό μας επιβεβαιώθηκε» παραδέχεται ο δρ. Άντριου Λόρεϊ, επιστήμονας στο Niwa.

Όπως προσθέτει η δρ. Λόρεν Βάργκο του πανεπιστημίου της Βικτόρια, οι παγετώνες της Νέας Ζηλανδίας έχουν χάσει τον όγκο τους την περασμένη δεκαετία. «Όμως, το πιο συγκλονιστικό για μένα είναι πόσο μικρότεροι και πιο σκελετωμένοι γίνονται οι περισσότεροι από τους παγετώνες», εξηγεί.

Σύμφωνα με τον Γκρέγκορ Μακαρά, κλιματικό επιστήμονα στο Niwa, η φετινή μελέτη κατέδειξε σημαντική διαφορά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

«Το ύψος του χιονιού ήταν υψηλό φέτος, που σημαίνει πως το περισσότερο χιόνι του χειμώνα είχε λιώσει, αφήνοντας μεγάλο μέρος του πάγου τού παγετώνα εκτεθειμένο. Φαίνεται να είναι άλλη μια κακή χρονιά για τον πάγο μας, που συνεχίζει την τάση των περασμένων χρόνων, και είναι αποκαρδιωτικό να βλέπεις τη συνεχιζόμενη μείωση» τονίζει.

Σημειώνεται πως η μακροπρόθεσμη αυτή μελέτη από αέρος ξεκίνησε το 1977, δίνοντας ένα οπτικό timeline στους επιστήμονες για την υποχώρηση των πάγων.

«Αυτό που βλέπουμε είναι μια ξεκάθαρη υποχώρηση που οφείλεται αναμφίβολα στην κλιματική αλλαγή. Σε μια δεκαετία προβλέπουμε πως πολλοί από τους αγαπημένους μας και σπουδαίους παγετώνες θα έχουν εξαφανιστεί» προειδοποιεί ο Λόρι.

Η χώρα βιώνει πιο συχνά ακραία θερμοκρασιακά σκαμπανεβάσματα, τέσσερις με πέντε φορές πιο ακραία απ’ό,τι αναμένετο σε ένα κλίμα με μη μακροπρόθεσμη υπερθέρμανση, διαπίστωνε τον Ιανουάριο το Niwa, τη στιγμή που το 2021 ήταν για τη Νέα Ζηλανδία το πιο θερμό στην ιστορία της.

Με πληροφορίες από Guardian 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει