Μελέτη: Ο πληθυσμός της καφέ αρκούδας στα Πυρηναία είναι ο υψηλότερος εδώ και έναν αιώνα

Ενδείξεις επιτυχίας καταγράφει ένα σχέδιο επανεισαγωγής της καφέ αρκούδας στα Πυρηναία καθώς από το 2021 έχουν εντοπιστεί ήδη 70 ζώα, ο υψηλότερος αριθμός εδώ και έναν αιώνα.

Ο πληθυσμός αυξήθηκε από 52 το 2018, σύμφωνα με στοιχεία της διασυνοριακής ομάδας που παρακολουθεί τις αρκούδες στη Γαλλία και την Ισπανία, με τα μισά από τα ζώα να ζουν στις καταλανικές περιοχές των Πυρηναίων Vall d’Aran, Pallars Sobirà και Alta Ribagorça.

Συνολικά, ο πληθυσμός είναι αραιά κατανεμημένος σε μια έκταση 6.500 τ.χλμ.

Η μελέτη εντόπισε 34 θηλυκές, 32 αρσενικές και τέσσερις άλλες αρκούδες, των οποίων το φύλο δεν έχει καθοριστεί, με 15 νεογνά που γεννήθηκαν κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους. Από την έναρξη του προγράμματος το 1996. έχουν καταγραφεί 114 νεογέννητα.

Η καφέ αρκούδα ήταν σχεδόν εξαφανισμένη στα Πυρηναία όταν πριν από 26 χρόνια εισήχθησαν τρεις από τη Σλοβενία. Το τελευταίο εγγενές δείγμα πυροβολήθηκε το 2004 και δύο χρόνια αργότερα εισήχθησαν τέσσερα θηλυκά, επίσης από τη Σλοβενία.

Μέχρι το 2016, όλα τα μικρά που γεννήθηκαν από το 1997 ήταν απόγονοι του Pyros, μιας αρσενικής αρκούδας από τη Σλοβενία.

Ένα άλλο αρσενικό, με το παρατσούκλι Goiat (το παλικάρι), που εισήχθη από τη Σλοβενία ​​το 2016, κατηγορήθηκε πέρυσι ότι σκότωσε ζώα στην περιοχή. Ένα κριάρι, τέσσερις κατσίκες και ένα πρόβατο σκοτώθηκαν σε ξεχωριστές επιθέσεις το περασμένο φθινόπωρο στο Vall d’Aran.

Ο Goiat ωστόσο, είχε ήδη αποκτήσει φήμη και πέρα ​​από τα γαλλικά σύνορα, όπου οι αγρότες ζητούσαν την απομάκρυνσή του. Πλέον η αρσενική αρκούδα, όπως είναι γνωστό βρίσκεται στην Καταλονία, όπου απέκτησε τουλάχιστον έναν απόγονο πέρυσι.

Το σχέδιο για την αύξηση του πληθυσμού των καφέ αρκούδων στα Πυρηναία δέχθηκε αντιδράσεις από τους αγρότες από την αρχή, παρά το γεγονός ότι η διατροφή των καφέ αρκούδων είναι σε μεγάλο βαθμό χορτοφαγική και σπάνια σκοτώνουν για φαγητό.

Και πέρυσι ωστόσο, υπήρξε παρόμοια αντίδραση, όταν η ισπανική κυβέρνηση απαγόρευσε το κυνήγι των λύκων στις βορειοδυτικές περιοχές της Castilla y León και της Γαλικίας, όπου είναι μεγάλος ο πληθυσμός τους.

Οι αγρότες στην περιοχή λένε ότι οι λύκοι σκοτώνουν εκατοντάδες ζώα τους κάθε χρόνο, αν και μπορούν να ζητήσουν αποζημίωση για τα νεκρά τους ζώα.

Το υποστηριζόμενο από την ΕΕ γαλλο-ισπανικό έργο LoupO ξεκίνησε το 2020 για να συντονίσει την παρακολούθηση των πληθυσμών της καφέ αρκούδας και των λύκων στα Πυρηναία.

Με πληροφορίες του Guardian

Μπορεί επίσης να σας αρέσει