Βραζιλία: Αποψίλωση – ρεκόρ του Αμαζονίου τον μήνα Απρίλιο – Διπλάσια σε σχέση με πέρυσι

Η αποψίλωση στα δάση του Αμαζονίου στη Βραζιλία εκτοξεύτηκε σε επίπεδα ρεκόρ τον περασμένο Απρίλιο, με αποδάσωση σχεδόν διπλάσιου μεγέθους γης σε σχέση με τον Απρίλιο του 2021, όπως καταδεικνύουν τα προκαταρκτικά κυβερνητικά στοιχεία.

Τις πρώτες 29 ημέρες του Απριλίου, η έκταση της γης που αποψιλώθηκε έφτασε τα 1.012 τετραγωνικά χιλιόμετρα, σύμφωνα με στοιχεία από την υπηρεσία διαστημικής έρευνας Inpe. Η υπηρεσία που συλλέγει τα μηνιαία δεδομένα από το 2015, θα δημοσιεύσει τα στοιχεία για την τελευταία ημέρα του Απριλίου την ερχόμενη εβδομάδα.

Εικόνες από αέρος δείχνουν το μέγεθος της αποψίλωσης κοντά σε δάσος στη Nova Xavantina, στο κρατίδιο Μάτο Γκρόσο.

Ο Απρίλιος είναι το τρίτος μήνας σερί που καταγράφεται αρνητικό ρεκόρ – μετά τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο.

Η καταστροφή του βραζιλιάνικου Αμαζονίου τους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους αποτελεί άλλο ένα ρεκόρ, καθώς έχουν αφανιστεί στη συγκεκριμένη περίοδο σχεδόν 2.000 τετραγωνικά μέτρα γης, δύο φορές η πόλη της Νέας Υόρκης δηλαδή, αύξηση κατά 69% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2021,

Η αποδάσωση του Αμαζονίου έχει ενταθεί κατά τις ημέρες διακυβέρνησης του Ζαΐρ Μπολσονάρο, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία το 2019, αποδυναμώνοντας τους νόμους περιβαλλοντικής προστασίας. Όπως υποστηρίζει ο ίδιος, η μεγαλύτερη εκμετάλλευση του Αμαζονίου, στο επίπεδο της καλλιέργειας και των εξορύξεων, θα μειώσει τη φτώχεια στην περιοχή.

«Η αιτία αυτού του ρεκόρ έχει ονοματεπώνυμο: Ζαΐρ Μεσίας Μπολσονάρο» αναφέρει ο Μάρσιο Αστρίνι, επικεφαλής της οργάνωσης Climate Observatory.

Παρότι η αποψίλωση βρίσκεται ήδη σε ιστορικό υψηλό, η οργάνωση εξηγεί πως οι αναλυτές της εξεπλάγησαν από τα δεδομένα του Απριλίου.

Με πληροφορίες από Guardian 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει