Ελλείψεις σε μουστάρδες ντιζόν στη Γαλλία λόγω του πολέμου στην Ουκρανία

Η Γαλλία βρίσκεται αντιμέτωπη με ελλείψεις μουστάρδας λόγω καιρικών συνθηκών συνδεόμενων με την κλιματική αλλαγή, αλλά και του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο σπάνιος ως φαινόμενο «θόλος θερμότητας» που έπληξε τον Καναδά το 2021 και το σύντομο κύμα ψύχους την ίδια χρονιά στη Γαλλία, πιστεύεται πως ευθύνονται για τις μειωμένες ποσότητες μουστάρδας στα ράφια των γαλλικών σούπερ μάρκετ.

Σύμφωνα με τον Λικ Βαντερμέσεν, εκτελεστικό διευθυντή του Reine de Dijon και πρόεδρο της Ένωσης Burgundy Mustard Association, και ο πόλεμος στην Ουκρανία περιόρισε την προμήθεια σπόρων σιναπιού -της πρώτης ύλης παρασκευής μουστάρδας- καθώς τόσο η Ουκρανία όσο και η Ρωσία αποτελούν βασικούς εξαγωγείς τους.

«Η Ουκρανία, χωρίς να είναι μεγάλη παραγωγός, αντιπροσώπευε μια εφεδρική λύση. Βασιζόμασταν σ’αυτή για την επόμενη συγκομιδή, όμως η λύση αυτή δεν υφίσταται πλέον. Έχουμε εγγυήσεις ή σαφή εικόνα για τις προμήθειες σε ορίζοντα μόλις δεκαημέρου» ανέφερε ο ίδιος.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Sud Ouest, η παραγωγή σπόρων σιναπιού στον Καναδά μειώθηκε κατά 28% μέσα σε ένα χρόνο εξαιτίας της ξηρασίας, από τους 130.000 τόνους το 2020 σε μόλις 99.000 το 2021.

Η τιμή ανά τόνο φέτος αγγίζει τα 1.700 ευρώ, διπλάσια σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2021.

Άλλοι παράγοντες μείωσης της παραγωγής ήταν η απαγόρευση, το 2019, συγκεκριμένων παρασιτοκτόνων, ακθώς και ο πληθωρισμός.

Με πληροφορίες από Independent

Μπορεί επίσης να σας αρέσει