«Φωνακλάδες και αντικοινωνικοί»: Μέσα στο κέντρο προστασίας του υπό εξαφάνιση πιγκουίνου «hoiho» στη Νέα Ζηλανδία

Φωνακλάδες και αυθάδεις: Παρά τη φήμη τους, όμως, οι πιγκουίνοι των Αντιπόδων Νήσων (yellow-eyed penguin) είναι ένα από τα πλέον απειλούμενα ζώα τού είδους.

Ο «αντικοινωνικός» αυτός πιγκουίνος ζει στη Νέα Ζηλανδία και στη γλώσσα των Μαορί αποκαλείται hoiho, δηλαδή φωνακλάς!

Ο πληθυσμός, όμως, του μοναδικού αυτού μοναχικού είδους έχει μειωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια, με μόλις 3.000 άτομα να παραμένουν στην άγρια φύση.

Τα θαλάσσια αυτά πτηνά αποδεκατίζονται από την πείνα, την υπερθέρμανση, τη ρύπανση των θαλασσών, τα τοξικά φύκια, τους τραυματισμούς και μια μυστηριώδη ασθένεια που αποκαλείται «red lung» και την οποία οι επιστήμονες ακόμη επιχειρούν να κατανοήσουν.

Το καταφύγιο άγριας ζωής Penguin Place φιλοξενεί στο κέντρο διάσωσης και αποκατάστασής του εκατοντάδες πιγκουίνους τού είδους σε μια προσπάθεια να τους δοθεί άλλη μια ευκαιρία στη ζωή. Οι επιστήμονες φιλοδοξούν πως, μέσω της φιλοξενίας, των θεραπειών, της ξεκούρασης και της καλής σίτισης, ο πληθυσμών των hoiho θα επανακάμψει.

Μετά τη φροντίδα τους, οι υπεύθυνοι του κέντρου προσπαθούν να ενσωματώσουν ή και να επιστρέψουν τους ακριβοθώρητους πιγκουίνους στη φύση.

Οι Πιγκουίνοι των Αντιπόδων Νήσων έχουν ύψος περίπου 65 εκατοστά και βάρος 5 κιλά. Ειδικοί προειδοποιούν πως το συγκεκριμένο είδος κινδυνεύει με εξαφάνιση, αν δεν ληφθεί επείγουσα δράση για την προστασία των οικοσυστημάτων τους.

Μάλιστα, πριν από περίπου δύο χρόνια, το είδος αυτό υπό εξαφάνιση ήταν ο μεγάλος νικητής του διαγωνισμού Bird of the Year στη Νέα Ζηλανδία.

Με πληροφορίες από CNN

Μπορεί επίσης να σας αρέσει