Για πρώτη φορά εντοπίστηκαν μικροπλαστικά σε φρέσκο χιόνι της Ανταρκτικής

Για πρώτη φορά εντοπίστηκαν μικροπλαστικά σε φρέσκο χιόνι στην Ανταρκτική, γεγονός που θα μπορούσε να επιταχύνει την τήξη του χιονιού και των πάγων και να αποτελέσει σοβαρή απειλή για την υγεία των οικοσυστημάτων της ηπείρου.

Τα μικροσκοπικά πλαστικά – μικρότερα από έναν κόκκο ρυζιού – έχουν βρεθεί στο παρελθόν στον θαλάσσιο πάγο της Ανταρκτικής και στα επιφανειακά νερά, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που παρατηρούνται σε φρέσκια χιονόπτωση, λένε οι ερευνητές.

«Είναι απίστευτα λυπηρό» υποστηρίζουν ενώ σημειώνουν ότι το εύρημα υπογραμμίζει την έκταση της ρύπανσης από πλαστικά στις πιο απομακρυσμένες περιοχές του κόσμου.

Η έρευνα, που διεξήχθη από τον διδάκτορα του Πανεπιστημίου του Canterbury, Alex Aves, και υπό την επίβλεψη της dr Laura Revell, δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό The Cryosphere.

Ο Aves συνέλεξε δείγματα χιονιού από το Ross Ice Shelf στα τέλη του 2019 για να προσδιορίσει εάν τα μικροπλαστικά είχαν μεταφερθεί από την ατμόσφαιρα στην περιοχή όπου βρέθηκαν. Μέχρι τότε, υπήρχαν ελάχιστες μελέτες σχετικά με αυτό στην Ανταρκτική.

«Ήμασταν αισιόδοξοι ότι δεν θα υπήρχαν μικροπλαστικά σε μια τόσο παρθένα και απομακρυσμένη τοποθεσία», είπε η dr. Revell.

Έδωσε οδηγίες στον Aves να συλλέξει επίσης δείγματα από τη βάση Scott και τους δρόμους του σταθμού McMurdo, όπου και εκεί είχαν εντοπιστεί μικροπλαστικά στο παρελθόν, προκειμένου να «είχε τουλάχιστον μερικά μικροπλαστικά για τη μελέτη», όπως είπε η Revell.

Ωστόσο, αποδείχτηκε ότι αυτό ήταν περιττό: πλαστικά σωματίδια βρέθηκαν σε κάθε ένα από τα 19 δείγματα του πάγου που περισυνέλλεξε ο Ross.

«Είναι απίστευτα λυπηρό, αλλά η εύρεση μικροπλαστικών στο φρέσκο ​​χιόνι της Ανταρκτικής υπογραμμίζει την έκταση της ρύπανσης από πλαστικά ακόμη και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές του κόσμου», είπε η Aves.

Ανάλογη ρύπανση έχει εντοπιστεί από την κορυφή του Έβερεστ μέχρι τα βάθη των ωκεανών.

Την ίδια ώρα είναι ήδη γνωστό ότι οι οι άνθρωποι τρώνε και αναπνέουν κατά λάθος μικροπλαστικά ενώ πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι τα σωματίδια προκαλούν βλάβη στα ανθρώπινα κύτταρα.

Μια μελέτη του περασμένου έτους αποφάνθηκε ότι τα αερομεταφερόμενα μικροπλαστικά «στριφογυρίζουν σε όλο τον κόσμο».

Ο Aves εντόπισε κατά μέσο όρο 29 μικροπλαστικά σωματίδια ανά λίτρο λιωμένου χιονιού, ποσοστό υψηλότερο από τις θαλάσσιες συγκεντρώσεις, που αναφέρθηκαν προηγουμένως σε περιοχές γύρω από την Θάλασσα του Ross και στον θαλάσσιο πάγο της Ανταρκτικής.

Τα δείγματα που ελήφθησαν από τις επιστημονικές βάσεις στο Ross Island, στη βάση Scott και στο σταθμό McMurdo έδωσαν ακόμα μεγαλύτερες συγκεντρώσεις, σχεδόν τρεις φορές πάνω από αυτές των απομακρυσμένων περιοχών.

Συγκεκριμένα, βρέθηκαν 13 διαφορετικοί τύποι πλαστικού, με το πιο κοινό να είναι το PET, το πλαστικό που χρησιμοποιείται συνήθως για την κατασκευή ρούχων και μπουκαλιών για αναψυκτικά.

Η ατμοσφαιρική μοντελοποίηση έδειξε ότι μπορεί να έχουν ταξιδέψει χιλιάδες χιλιόμετρα μέσω του αέρα, ωστόσο είναι εξίσου πιθανό το μικροπλαστικό αποτύπωμα να είναι λόγω της παρουσίας ανθρώπων στην Ανταρκτική, όπως σημείωσε η dr.Revell.

Η προηγούμενη έρευνα της Revell έδειξε ότι τα μικροπλαστικά στην ατμόσφαιρα μπορούν να παγιδεύσουν την ακτινοβολία που εκπέμπεται από τη Γη και να συμβάλουν στην κλιματική αλλαγή.

Τα σκοτεινού χρώματος μικροπλαστικά σε παγωμένες επιφάνειες θα μπορούσαν να απορροφήσουν το ηλιακό φως και να οδηγήσουν σε τοπική υπερθέρμανση, όπως είπε ενώ ξεκαθάρισε πως τα πλαστικά μπορεί επίσης να είναι τοξικά για τα ζώα και τα φυτά.

«Ακόμα μαθαίνουμε πολλά για τις επιπτώσεις, αλλά από όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής, δεν είναι πολύ καλές οι ενδείξεις» κατέληξε.

Με πληροφορίες του Guardian

Μπορεί επίσης να σας αρέσει