Φλόριντα: Συναγερμός λόγω γιγάντιων σαλιγκαριών- «Καραντίνα» και επιχείρηση εξόντωσης

Φέρουν παράσιτο που μπορεί να προκαλέσει μηνιγγίτιδα

Συναγερμό» έχει προκαλέσει στη Φλόριντα ο εντοπισμός πληθυσμού γιγάντιων αφρικανικών σαλιγκαριών, που αποτελούν κίνδυνο για την υγεία, αλλά και για τη γεωργία.

Ήδη, εξαιτίας του χωροκατακτητικού είδους, περιοχή της κομητείας Πάσκο μπήκε σε καραντίνα, ενώ ξεκίνησε και επιχείρηση εξόντωσης των γιγάντιων σαλιγκαριών. Οι αγροτικές υπηρεσίες της Φλόριντα (FDACS) επιβεβαίωσαν στις 23 Ιουνίου ότι υπάρχει αυτό το είδος στην περιοχή Νιου Πορτ Ρίτσι, της κομητείας Πάσκο.

Δύο ημέρες αργότερα τέθηκαν σε ισχύ μέτρα καραντίνας στη συγκεκριμένη περιοχή. Μεταξύ άλλων, οι κάτοικοι δεν επιτρέπεται να μετακινούν σαλιγκάρια, ούτε χώμα από και προς την περιοχή της καραντίνας.

Τα συγκεκριμένα σαλιγκάρια αποτελούν υγειονομικό κίνδυνο για τους ανθρώπους επειδή φέρουν ένα παράσιτο το οποίο μπορεί να προκαλέσει μηνιγγίτιδα, δήλωσε στο CNN η Κριστίνα Τσίτι, του FDACS.

Το μήκος τους φτάνει έως 20 εκατοστά και μπορούν να κάνουν έως 2.500 αυγά τον χρόνο. Κάτι που σημαίνει ότι είναι δύσκολο να ελεγχθεί ο πληθυσμός τους. Τα συγκεκριμένα στο Πάσκο πιθανόν προήλθαν από παράνομο εμπόριο κατοικίδιων, σύμφωνα με την Τσίτι. Στις ΗΠΑ είναι παράνομο να έχει κανείς αφρικανικά σαλιγκάρια ως κατοικίδια, αλλά αυτό δεν εμποδίζει κάποιους.

Αν οι ιδιοκτήτες τους τα αφήσουν ελεύθερα στη φύση, ή αυτά βρεθούν εκεί κατά λάθος, μπορούν γρήγορα να «εγκατασταθούν» σε μια περιοχή. Τρέφονται από περισσότερα από 500 είδη φυτών- κάτι που σημαίνει ότι αποτελούν σημαντική απειλή για τη γεωργία- ενώ τρώνε ακόμη και την μπογιά και τον στόκο από τα σπίτια, ως πηγή ασβεστίου.

«Είναι από τα πιο επικίνδυνα σαλιγκάρια στον κόσμο», ανέφερε χαρακτηριστικά η Νίκι Φράιντ, επίτροπος της FDACS, η οποία κάλεσε όσους τα εντοπίζουν να μην τα πλησιάζουν. «Δεν είναι κάτι που θέλετε να αγγίξετε, ούτε κάτι που θέλετε να φάτε», υπογράμμισε.

Οι κάτοικοι της κομητείας που εντοπίζουν ένα γιγάντιο αφρικανικό σαλιγκάρι καλούνται να ενημερώνουν τις αρχές. Παράλληλα, η οδηγία είναι να μην τα αγγίζουν χωρίς γάντια, λόγω του κινδύνου για μηνιγγίτιδα.

Στην περιοχή που εντοπίστηκε ο πληθυσμός τους θα τοποθετηθούν δολώματα με ουσίες που εξοντώνουν το είδος. Επίσης, υπάλληλοι θα τα συλλέγουν, με τη βοήθεια σκύλων που θα τα εντοπίζουν.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Φλόριντα έρχεται αντιμέτωπη με εισβολή γιγάντιων σαλιγκαριών. Το 2011 είχε εντοπιστεί πληθυσμός τους στην κομητεία Μαϊάμι- Ντέιντ. Η προσπάθεια για την εξάλειψή τους κράτησε δέκα χρόνια και κόστισε 23 εκατομμύρια δολάρια.

Με πληροφορίες από CNN, AP

Μπορεί επίσης να σας αρέσει