Η πυρκαγιά στο εθνικό πάρκο Yosemite απειλεί τις υπεραιωνόβιες σεκόγιες

Πάνω από 1.600 κάτοικοι και κάμπερς έχουν εκκενώσει την περιοχή

Η πυρκαγιά που μαίνεται στην Καλιφόρνια απειλεί το μεγαλύτερο άλσος με γιγάντιες σεκόγιες στο Εθνικό Πάρκο Yosemite.

Η φωτιά έχει ενταθεί το τελευταίο 24ωρ και μέχρι στιγμής υπολογίζεται ότι έχει κάψει έκταση 1.591 εκταρίων.

Οι πυροσβέστες επιχειρούν υπό δυσμενείς συνθήκες για να προστατεύσουν μερικά από τα μεγαλύτερα και παλαιότερα δέντρα στον κόσμο.

Κάτοικοι και κάμπερς έχουν εκκενώσει την περιοχή την ώρα που πυκνός καπνός δυσχεραίνει την ποιότητα του αέρα, δημιουργώντας ένα ομιχλώδες τοπίο.

Η πυρκαγιά, που ξεκίνησε στις 7 Ιουλίου, απειλεί τουλάχιστον 500 γιγάντιες σεκόγιες στο Άλσος Μαριπόζα, συμπεριλαμβανομένου του φημισμένου γίγαντα Grizzly που πιστεύεται ότι είναι περίπου 3.000 ετών.

Μέχρι στιγμής δεν έχει καεί κάποια από τις σεκόγιες.

Το τμήμα διαχείρισης της πυροσβεστικής και της αεροπορίας του Yosemite δήλωσε ότι «προστατεύει προληπτικά» το άλσος δημιουργώντας ένα σύστημα κατάσβεσης για την αύξηση της υγρασίας γύρω από τα δέντρα και αφαιρώντας πιθανά καύσιμα από την τοποθεσία.

Ήδη η φωτιά έχει αναγκάσει σε εκκένωση 1.600 άτομα που βρίσκονταν στην περιοχή, μεταξύ αυτών και την κοινότητα Wawona που βρίσκεται μέσα στο εθνικό πάρκο.

Προς το παρόν τα αίτια που προκάλεσαν τη φωτιά διερευνώνται ενώ οι αρχές επισημαίνουν ότι οι συνθήκες της ζέστης σε συνδυασμό με την ξηρασία δυσχεραίνουν τον έλεγχο και την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Ο γιγάντιες σεκόγιες είναι από τα μεγαλύτερα δέντρα του πλανήτη. Το πιο μεγάλο έχει ύψος 83 μέτρα και 11 μέτρα διάμετρο βάσης.

Η εξαιρετική τους μακροζωία, με ορισμένα να μετρούν ακόμα και 3.000 χρόνια ζωής, τα κατατάσσει μεταξύ των πιο παλιών ζωντανών οργανισμών στον πλανήτη.

Το Άλσος της Μαριπόζα αποτελεί μοναδική τοποθεσία στην αμερικανική ιστορία καθώς είναι η πρώτη φυσική τοποθεσία που προστατεύεται από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, ως «δημόσιας  χρήσης θέρετρο και τοποθεσία αναψυχής». Η σχετική νομοθεσία υπογράφηκε από τον πρόεδρο Λίνκολν το 1864.

Πέρυσι, χιλιάδες σεκόγιες καταστράφηκαν από πυρκαγιές που έπλητταν την περιοχή.

Οι αρχές είπαν ότι ήδη περισσότερες από 35.000 πυρκαγιές έχουν πλήξει τις ΗΠΑ μέχρι τώρα φέτος, αριθμός που ξεπερνά τον μέσο όρο.

Οι πιο ζεστές θερμοκρασίες και τα αυξημένα ποσοστά ξηρασίας, που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή ωστόσο, γίνονται όλο και πιο συχνά φαινόμενα.

Με πληροφορίες του BBC

Μπορεί επίσης να σας αρέσει