Αποτυπώματα δεινοσαύρων 113 εκατομμυρίων ετών, αποκαλύφθηκαν εν μέσω ξηρασίας

Η ξηρασία στο βόρειο ημισφαίριο έχει οδηγήσει σε ιστορικές, αρχαιολογικές και τώρα… παλαιοντολογικές αποκαλύψεις.

Μετά τα πολεμικά πλοία από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στο Δούναβη και τα αρχαία βουδιστικά αγάλματα 600 ετών στην Κίνα, τώρα η ξηρασία φέρνει στο φως ίχνη από βήματα δεινοσαύρων στο Τέξας.

Αποτυπώματα δεινοσαύρων που χρονολογούνται πάνω από 113 εκατομμύρια χρόνια εμφανίστηκαν ξανά για τους επισκέπτες, στο εθνικό πάρκο Dinosaur Valley («Κοιλάδα των Δεινοσαύρων») κοντά στο Fort Worth, διάσημο για αυτό ακριβώς που υποδηλώνει το όνομά του.

Τα σπάνια αποτυπώματα καλύπτονταν από το νερό και χώμα. Ο Jeff Davis, επόπτης του πάρκου, δήλωσε στο ABC News ότι η τοποθεσία Taylor, όπου βρέθηκαν τα ίχνη, είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά σημεία του πάρκου αυτό το καλοκαίρι.

Τα αποτυπώματα σε αυτή την τοποθεσία είναι πιθανώς τα μακρύτερα ίχνη που έχουν αφεθεί από έναν και μόνο δεινόσαυρο στη Βόρεια Αμερική. Ο Ντέιβις είπε ότι τα ίχνη προέρχονται από δεινόσαυρο του είδους Acrocanthosaurus.

Ωστόσο, καθώς το Τέξας αρχίζει να δέχεται βροχές, ο Ντέιβις δήλωσε ότι πιθανότατα δεν θα αργήσουν να κρυφτούν και πάλι τα ίχνη. «Είναι απλά η φύση του ποταμού».

Ενώ αυτά τα αποτυπώματα ήταν κρυμμένα για τουλάχιστον 20 χρόνια, ο Ντέιβις λέει ότι είναι σύνηθες να αποκαλύπτονται και να εξαφανίζονται διαφορετικά ίχνη στο πάρκο ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες.

Η ξηρασία, κάνει πολλά αυτά πιο εύκολα προσβάσιμα. Στην αντίθετη πλευρά του πάρκου από την τοποθεσία Taylor, ίχνη ενός Sauroposeidon είναι ορατά.

Ο Ντέιβις λέει ότι η καλύτερη περίοδος για την παρατήρηση ιχνών δεινοσαύρων στο πάρκο ποικίλλει από χρόνο σε χρόνο. Το πάρκο ενθαρρύνει τους επισκέπτες να αναζητήσουν περισσότερα την άνοιξη και το φθινόπωρο, όταν ο καιρός είναι λίγο πιο δροσερός και είναι πιο ασφαλές να βρίσκεστε έξω από ό,τι στη ζέστη του καλοκαιριού.

Φύλακες του πάρκου και εθελοντικά συνεργεία καθαρίζουν μόνο κάποια ίχνη, με ασφαλείς μεθόδους – έναν συνδυασμό από λίγο νερό, φυσητήρες φύλλων και απαλές σκούπες.

Το γεγονός ότι το ποτάμι διασχίζει το πάρκο είναι «δίκοπο μαχαίρι», επειδή από τη μία κρύβει κάποια αποτυπώματα αλλά από την άλλη τα διατηρεί.

«Το ποτάμι είναι αυτό που θα φέρει λάσπη και ιζήματα και θα τα συσσωρεύσει πάνω στις γραμμές. Αυτό είναι που τα διατηρεί, γι’ αυτό είναι ακόμα εδώ μετά από 113 εκατομμύρια χρόνια περίπου», δήλωσε ο Ντέιβις.

Για αυτόν τον λόγο άλλωστε το πάρκο θα αφήσει κάποια ίχνη σκόπιμα καλυμμένα, προκειμένου να διατηρηθούν για το μέλλον.

Με πληροφορίες από abc

Μπορεί επίσης να σας αρέσει