Η Κίνα βίωσε τον «πιο σοβαρό» καύσωνα και το τρίτο πιο ξηρό καλοκαίρι που έχει καταγραφεί ποτέ

Η Κίνα κατέγραψε ρεκόρ θερμοκρασιών σε συνδυασμό με ένα από τα χαμηλότερα επίπεδα βροχοπτώσεων των τελευταίων 61 ετών κατά τη διάρκεια του καλοκαιρινού καύσωνα που κράτησε δύο ολόκληρους μήνες.

Το ακραίο καιρικό φαινόμενο, προκάλεσε δασικές πυρκαγιές, κατέστρεψε τις καλλιέργειες σε εκτεταμένες περιοχές και επηρέασε τις ενεργειακές υποδομές.

Η μέση θερμοκρασία τον Αύγουστο σε όλη τη χώρα ήταν 1,2 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη από τα κανονικά επίπεδα ενώ η μέση βροχόπτωση έπεσε στα 82 χιλιοστά, αριθμός που αντιστοιχεί στον τρίτο χαμηλότερο από την έναρξη των καταγραφών το 1961, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας.

Περίπου 267 μετεωρολογικοί σταθμοί σε όλη την Κίνα κατέγραψαν ρεκόρ θερμοκρασιών τον περασμένο μήνα. Ο καύσωνας που ξεκίνησε στα μέσα Ιουνίου έως τα τέλη Αυγούστου ήταν ο «πιο σοβαρός» όσον αφορά τη διάρκεια, την έκταση, την ένταση και τον αντίκτυπο, είπε ο Σιαο Τσαν, αντιπρόεδρος της εθνικής μετεωρολογικής υπηρεσίας.

Η ακραίες θερμοκρασίες προκάλεσαν εκτεταμένη ξηρασία σε περιοχές κατά μήκος του ποταμού Γιανγκτσέ, στη νοτιοδυτική Κίνα και στο ανατολικό και κεντρικό Θιβέτ. Ο Γιανγκτσέ είναι ο τρίτος μεγαλύτερος ποταμός στον κόσμο, παρέχοντας πόσιμο νερό σε περισσότερους από 400 εκατομμύρια Κινέζους ενώ είναι και ο πιο ζωτικός πλωτός δρόμος για την οικονομία της Κίνας.

Αξιωματούχοι δήλωσαν σε συνέντευξη Τύπου ότι αναμένουν πως οι θερμοκρασίες άνω του μέσου όρου θα συνεχιστούν όλο τον Σεπτέμβριο και προειδοποίησαν ότι πρέπει να γίνουν σχέδια πρόληψης πυρκαγιών και αγροτικά σχέδια για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Η Κίνα έχει προειδοποιήσει ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα πιθανότατα θα επιμείνουν τα επόμενα χρόνια λόγω της κλιματικής κρίσης.

Με πληροφορίες από Guardian

Μπορεί επίσης να σας αρέσει