Εντοπίστηκε φυτό που θεωρούνταν εξαφανισμένο, φυλάσσεται σε μυστική τοποθεσία – «Μήνυμα ελπίδας»

Σπάνιο φυτό που θεωρούνταν ότι έχει εξαφανιστεί, εντοπίστηκε σε κρατήρα στη Χαβάη.

Λίγα Delissea argutidentata εντοπίστηκαν πέρσι τον Μάρτιο, σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση από το Kamehameha Schools, το Τμήμα Γης και Φυσικών Πόρων της Χαβάης, και της ΜΚΟ Three Mountains Alliance που εκδόθηκε τη Δευτέρα.

Η ακριβής τοποθεσία όπου βρέθηκαν τα εξαιρετικά σπάνια φυτά κρατείται μυστική για την προστασία του είδους. Επίσης, εγκαταστάθηκε ένας προστατευτικός φράκτης για την ασφάλειά τους.

Από τα φυτά πήραν σπόρους και έχουν ήδη αναπτυχθεί 30 δενδρύλλια. 

Η υπεύθυνη φυσικών πόρων του σχολικού συστήματος Amber Nāmaka Whitehead, στην οποία ανήκει το σημείο όπου βρέθηκαν τα φυτά, χαρακτήρισε την ανακάλυψη «το πρώτο βήμα προς μια πολύ ουσιαστικότερη εστίαση στην αποκατάσταση σπάνιων ειδών».

«Χρειαζόμαστε και τα δύο: υγιή ενδημικά οικοσυστήματα και κάθε ένα από τα σπάνια είδη μας. Είναι ζωτικής σημασίας για την πολιτιστική ταυτότητα της Χαβάης και την υγεία και την ευημερία μας ως λαός» επισημάνθηκε.

Η Delissea argutidentata έχει μακρύ, μη διακλαδισμένο κορμό, ο οποίος μπορεί να φτάσει το ένα μέτρο.

Το 1992 είχε εντοπιστεί άλλο ένα φυτό του είδους, αλλά δυστυχώς ξεράθηκε το 2002. Έκτοτε, θεωρούνταν εξαφανισμένο.

Η Colleen Cole, συντονίστρια της Three Mountain Alliance, χαρακτήρισε τον εντοπισμό των τριών φυτών «ένα σημαντικό μήνυμα ελπίδας».

«Στη Χαβάη, συχνά δίνεται μεγάλη έμφαση στην απώλεια – απώλεια ειδών, δασών, ιερών τόπων – και ίσως αυτή να είναι η ανθρώπινη φύση, αλλά η Delissea μάς υπενθυμίζει να φροντίζουμε πάντα και να δημιουργούμε χώρο για την ελπίδα και την ανακάλυψη» είπε.

Με πληροφορίες από CNN

Μπορεί επίσης να σας αρέσει