Ανακάλυψαν νέο είδος τουλίπας, στο Κιργιστάν

Ειδικοί ανακάλυψαν ένα νέο είδος τουλίπας, στο Κιργιστάν, κάτι που επιβεβαίωσε τεστ DNA που διενεργήθηκε σε εργαστήριο του πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.

Η τουλίπα toktogulica έχει έντονο κίτρινο χρώμα, με κόκκινες ραβδώσεις στα εξωτερικά πέταλά της. Το ύψος της φτάνει στα 10-19 εκατοστά και πήρε το όνομά της από την ορεινή επαρχία του Κιργιστάν Toktogul, όπου εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια αποστολής επιστημόνων στην περιοχή.

Αρχικά, όταν την εντόπισαν οι ειδικοί πίστεψαν ότι φαινόταν παρόμοια με άλλα είδη τουλίπας, ανέφερε ο Μπρετ Γουίλσον, μεταπτυχιακός φοιτητής του Κέιμπριτζ που μετείχε στην αποστολή στο Κιργιστάν.

Όμως, όταν την έβγαλαν από το χώμα, άρχισαν να σκέφτονται ότι έβλεπαν κάτι ασυνήθιστο. «Αποδείχθηκε ότι ήταν κάτι εντελώς διαφορετικό. Είχαμε βρει πιθανότατα ένα νέο είδος, αλλά θέλαμε να είμαστε σίγουροι προτού το περιγράψουμε επίσημα», δήλωσε ο Γουίλσον.

Τελικά, το τεστ DNA που έγινε σε εργαστήριο του πανεπιστημίου επιβεβαίωσε ότι πράγματι ήταν νέο είδος. Επιστήμονες του Κέιμπριτζ, της ΜΚΟ Fauna and Flora International και ειδικοί στις τουλίπες της κεντρικής Ασίας είχαν πάει στο Κιργιστάν σε μια προσπάθεια να κατανοήσουν τον τρόπο που εξελίχθηκε αυτό το φυτό και πώς μπορεί να διατηρηθεί καλύτερα στο φυσικό περιβάλλον του.

Με πληροφορίες από BBC

Μπορεί επίσης να σας αρέσει