Η καταστροφή του Αμαζονίου: Νέα μελέτη εξηγεί τι θα συμβεί μετά το σημείο χωρίς επιστροφή

Τα ευρέως γνωστά κλιματικά μοντέλα θεωρούν απίθανη μια εκτεταμένη κατάρρευση του οικοσυστήματος του Αμαζονίου. Ακόμη και η τελευταία έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC) το θεωρεί απίθανο.

Ωστόσο, η κατ’ ουσίαν κατάρρευση του Αμαζονίου είναι μια πραγματική πιθανότητα με την προϋπόθεση ότι καταλαβαίνουμε τι σημαίνει «κατάρρευση». Αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας μελέτης από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ, το οποίο είναι το πρώτο που επιβεβαίωσε την υπόθεση πως ο μαρασμός του Αμαζονίου μπορεί να συμβεί σε μεγάλη κλίμακα μόλις περάσει το σημείο χωρίς επιστροφή.

Επομένως θα γίνει, αλλά όχι με τον τρόπο που το φανταζόμασταν μέχρι τώρα.

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Earth System Dynamics εξηγεί ότι η επιλογή μιας πλήρους κατάρρευσης του οικοσυστήματος του Αμαζονίου αποκλείεται: τα κλιματικά μοντέλα δεν την προβλέπουν. Ακόμη και όταν ξεπεραστεί το κρίσιμο όριο ο Αμαζόνιος δεν θα βιώσει καθολική αποσύνθεση. Μέχρι στιγμής, οι επιστήμονες του Έξετερ συμφωνούν με τη Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή.

Τοπικά επεισόδια με σημαντικό αντίκτυπο

Αυτό που όμως υποτιμά η IPCC, εξηγούν από το αγγλικό πανεπιστήμιο, είναι το ενδεχόμενο μιας «αποσπασματικής» υποβάθμισης του Αμαζονίου . Θα συμβεί οπισθοδρόμηση , αλλά θα είναι τοπικά συμβάντα, όχι μία κατάσταση που θα εξαπλωθεί σε ολόκληρη την περιοχή. Αυτά τα τοπικά επεισόδια θα έχουν επίσης πολύ βαθύ αντίκτυπο στις τοπικές κοινότητες και τα οικοσυστήματα.

«Αν και βλέπουμε μικρή αλλαγή στις αποθήκες άνθρακα των δασών στον Αμαζόνιο, πέντε από τα επτά μοντέλα που μελετήσαμε δείχνουν τοπικά γεγονότα απότομης μείωσης της υπερθέρμανσης του πλανήτη» , δήλωσε η Isobel Parry , επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. Σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις, για κάθε βαθμό θερμοκρασίας πάνω από 1,5°C, «έως και το 12% του βόρειου Αμαζονίου θα αντιμετωπίσει απότομη μείωση της δυνατότητας αποθήκευσης άνθρακα στη βλάστηση» .

Η έλλειψη νερού

Ρόλο στη μελλοντική υποβάθμιση του Αμαζονίου σε τοπική κλίμακα παίζει η έλλειψη νερού. Πράγματι, πολλές από τις ξαφνικές και δραστικές αλλαγές στο ισοζύγιο άνθρακα του τροπικού δάσους προηγούνται από μια διεύρυνση του εποχιακού κύκλου της θερμοκρασίας, «που είναι σύμφωνο με τις πιο ακραίες ξηρές εποχές» , εξηγούν από το Exeter.

Και από τα διαθέσιμα δεδομένα, είναι σαφές ότι «ο Αμαζόνιος σταθερά «στεγνώνει» για περισσότερα από εκατό χρόνια. Τα μοντέλα προβλέπουν ότι η σταδιακή αποξήρανση θα συνεχιστεί στο μέλλον καθώς υπερθερμαίνεται ο πλανήτης, δίνοντάς μας πρόσθετη πηγή ανησυχίας σχετικά με την εξαφάνιση των τροπικών δασών στον Αμαζόνιο λόγω του κλίματος», δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Paul Ritchie

lifo.com

Μπορεί επίσης να σας αρέσει