Σουηδία: Η υπερθέρμανση του πλανήτη μετατρέπει σταδιακά την «παγωμένη» χώρα σε παραγωγό κρασιού

Στο μεγαλύτερο μέρος του βόρειου ημισφαιρίου, η συγκομιδή των σταφυλιών ολοκληρώθηκε πριν από μήνες. Αλλά σε έναν μικρό αμπελώνα όχι μακριά από τη Στοκχόλμη, με θερμοκρασίες -8 βαθμούς Κελσίου και 15 εκατοστά χιόνι, η συγκομιδή μόλις άρχισε.

«Είναι υπέροχα», λέει ο Göran Amnegård, του οποίου το οινοποιείο με το όνομα Blaxsta αποτελεί έναν από τους βορειότερους αμπελώνες του κόσμου. Ο τρύγος ξεκίνησε μόλις την περασμένη βδομάδα.

Ο Amnegård άρχισε τη δουλειά πριν από 22 χρόνια όντας τότε ένα από τα ελάχιστα εμπορικά οινοποιεία της Σουηδίας. Τώρα, έχουν αρχίσει να πληθαίνουν σημαντικά οι αμπελώνες με ειδικούς να προβλέπουν ότι η Σουηδία μπορεί να μετατραπεί σύντομα σε «προορισμό» για τους φίλους του κρασιού.

Τα σταφύλια vidal blanc του Amnegård δέχονται έως και 23 ώρες φωτός ημέρας στην κορύφωση του καλοκαιριού πριν μετατραπούν στο βραβευμένο παγωμένο κρασί του, το οποίο πωλεί σε εστιατόρια με αστέρια Michelin. «Έχουμε ένα από τα πιο μοναδικά εδάφη στον κόσμο», σημειώνει.

Αν και οι εκτάσεις με αμπελώνες παραμένουν λίγες συγκριτικά με άλλες χώρες, η Σουηδία έχει καταφέρει να τις επεκτείνει κατά 50% μόλις τα τελευταία δύο χρόνια. Μέσα σε πέντε χρόνια αναμένεται να υπερδιπλασιαστούν σε μέγεθος. Μακροπρόθεσμα, προβλέπεται ότι θα μπορούσαν να φτάσουν τα 10.000 εκτάρια και να αποτελέσουν μια νέα βιομηχανία δισεκατομμυρίων ευρώ. Την ίδια στιγμή, οι εγχώριες πωλήσεις σουηδικού κρασιού έχουν σχεδόν διπλασιαστεί τα τελευταία πέντε χρόνια.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη και η καλλιέργεια νέων ποικιλιών σταφυλιών είναι μεταξύ των παραγόντων που ωθούν τη σουηδική παραγωγή κρασιού προς τα πάνω. Οι κυριότερες ποικιλίες που καλλιεργούνται στη Σουηδία είναι η solaris, μια λευκή ποικιλία σταφυλιών που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1975 από το Ινστιτούτο Οίνου του Φράιμπουργκ στη νοτιοδυτική Γερμανία, και η rondo, που είναι κόκκινο κρασί.

Με πληροφορίες από Guardian

Μπορεί επίσης να σας αρέσει