Βραζιλία: Χρυσοθήρες χάραξαν παράνομο δρόμο στον Αμαζόνιο με εκσκαφείς

Αεροφωτογραφίες από αναγνωριστική αποστολή αποκαλύπτουν μια προσπάθεια λαθραίας εισαγωγής εκσκαφέων στη μεγαλύτερη περιοχή των ιθαγενών της Βραζιλίας, στον Αμαζόνιο.

Όπως αναφέρει ο Guardian ένα αεροπλάνο επιτήρησης απογειώθηκε και στράφηκε δυτικά προς την πρώτη γραμμή μιας από τις πιο δραματικές περιβαλλοντικές και ανθρωπιστικές κρίσεις της Βραζιλίας.

Στόχος των δραστών ήταν να δημιουργήσουν έναν παράνομο δρόμο μήκους 120 χιλιομέτρων, τον οποίο κυκλώματα εξόρυξης έχουν χαράξει τους τελευταίους μήνες στη ζούγκλα της μεγαλύτερης περιοχής αυτοχθόνων της Βραζιλίας. Μέσω αυτού του δρόμου κάνουν μια προσπάθεια να περάσουν λαθραία εκσκαφείς προστατευόμενα εδάφη.

«Τον ονομάζω Δρόμο προς το Χάος», δήλωσε ο Danicley de Aguiar, ο περιβαλλοντολόγος της Greenpeace που ηγείται της αναγνωριστικής αποστολής πάνω από το τεράστιο καταφύγιο των ιθαγενών κοντά στα σύνορα της Βραζιλίας με τη Βενεζουέλα.

Ο Aguiar δήλωσε ότι δεν είχαν ποτέ πριν εντοπιστεί τόσο βαριά μηχανήματα στην επικράτεια των Γιανομάμι. Πρόκειται για μια περιοχή με βουνά, ποτάμια και δάση ίση με το μέγεθος της Πορτογαλίας στο ακραίο βόρειο τμήμα του Αμαζονίου της Βραζιλίας.

«Πιστεύουμε ότι υπάρχουν τουλάχιστον τέσσερις εκσκαφείς εκεί μέσα και αυτό μεταφέρει την εξόρυξη στην περιοχή των Γιανομάμι στο επόμενο επίπεδο, σε ένα κολοσσιαίο επίπεδο καταστροφής», δήλωσε ο ακτιβιστής.

 

Η nia Guajajara, μια εξέχουσα και ηγετική φιγούρα των ιθαγενών που βρισκόταν επίσης στο αεροπλάνο επιτήρησης, ανέφερε τις υποψίες της ότι οι εγκληματίες είχαν επωφεληθεί από τις πρόσφατες προεδρικές εκλογές της Βραζιλίας για να περάσουν τον εξοπλισμό τους βαθιά στα εδάφη των Yanomami. «Όλοι ήταν επικεντρωμένοι σε άλλα πράγματα και το εκμεταλλεύτηκαν», δήλωσε η Guajajara.

 

lifo

Μπορεί επίσης να σας αρέσει