Μπορντώ: O αυτοκινητόδρομος που θα δίνει «πράσινη» ενέργεια σε 40.000 σπίτια

Ένα πρωτοποριακό και οικολογικό πρότζεκτ έχει στα «σκαριά» η πόλη του Μπορντώ στη νοτιοδυτική Γαλλία που αν τελικά πραγματοποιηθεί θα προσφέρει ενέργεια από τον ήλιο σε χιλιάδες πολίτες της περιοχής.

Συγκεκριμένα, τον Μάιο του 2021 έγινε πρόταση για πρώτη φορά από τη δημοτική αρχή να καλυφθεί ο περιφερειακός αυτοκινητόδρομος της πόλης με ηλιακά πάνελ, όσο στο έδαφος τα οχήματα θα κινούνται κανονικά. Πρόκειται για ένα έργο μεγάλης κλίμακας που θα προσφέρει πράσινη ηλεκτρική ενέργεια, αν πραγματοποιηθεί, σε περίπου 40.000 σπίτια.

Με βάση το πλάνο θα είναι ο μεγαλύτερος αστικός σταθμός ηλιακής ενέργειας στη Γαλλία και θα εκτείνεται σε 45 ολόκληρα χιλιόμετρα.

Τα πάνελ θα είναι εξοπλισμένα με συλλέκτες βρόχινου νερού, αισθητήρες C02 και «ηχοπαγίδες» για τη μείωση του θορύβου που προκαλείται από την κυκλοφορία των αυτοκινήτων από κάτω. Παράλληλα, καθώς οι ηλιακοί συλλέκτες απορροφούν μεγάλο μέρος των ακτίνων του ήλιου, οι οδηγοί θα μπορούσαν επίσης να ενθαρρύνονται να χρησιμοποιούν λιγότερο τον κλιματισμό στο αυτοκίνητό τους όσο βρίσκονται στον περιφερειακό.

Ωστόσο, δεδομένου ότι για τον εν λόγω αυτοκινητόδρομο υπεύθυνο είναι το γαλλικό κράτος, το έργο αυτό μπορεί να υλοποιηθεί μόνο με την υποστήριξη της κυβέρνησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, μόλις πριν μερικές ημέρες η δημοτική αρχή συναντήθηκε με τον υπουργό Μεταφορών, Κλεμάντ Μπονέ.

Στο τέλος αυτής της συνάντησης, ο δήμαρχος του Μπορντώ, Πιέρ Ουρμίκ υπογράμμισε τις «εποικοδομητικές συζητήσεις» με τον υπουργό «σχετικά με την ευκαιρία μιας μελέτης για την ηλιακή περιφερειακή οδό στη μητρόπολη του Μπορντώ».

Με πληροφορίες από Le Figaro

Μπορεί επίσης να σας αρέσει