Ιαπωνία: Τα νερά της Φουκουσίμα θα ριχθούν στον ωκεανό – Αντιδράσεις

Tην άνοιξη ή το καλοκαίρι θα ξεκινήσει η απόρριψη άνω του ενός τόνου ύδατος από τον κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, ανακοίνωσε η ιαπωνική κυβέρνηση, ενέργεια που έχει προκαλέσει οργή μεταξύ πολιτών, αλιευτικών κοινοτήτων και γειτονικών χωρών.

Η απόφαση έρχεται δύο χρόνια μετά την έγκριση από την κυβέρνηση της απόρριψης του νερού, στο οποίο θα γίνει επεξεργασία απομάκρυνσης του των περισσότερων ραδιενεργών υλικών, παρόλα αυτά θα παραμείνει το τρίτιο, ραδιενεργό ισότοπο του υδρογόνου που είναι δύσκολο να διαχωριστεί από το νερό.

Οι Ιάπωνες αξιωματούχοι επιμένουν πως το «επεξεργασμένο» νερό δε θα θέτει κίνδυνο στην ανθρώπινη υγεία ή το θαλάσσιο περιβάλλον, παρόλα αυτά το δρομολογούμενο σχέδιο έχει απέναντί του τους επαγγελμματίες αλιείς που υποστηρίζουν πως θα καταστρέψει το μέσο διαβίωσής τους, σχεδόν 12 χρόνια μετά τον σεισμό μεγέθους 9 Ρίχτερ και το τεράστιο τσουνάμι που προκάλεσε πάνω από 18.000 ανθρώπους στις βορειοανατολικές ακτές της Ιαπωνίας.

Τα κύματα του τσουνάμι προσέκρουσαν στις εγκαταστάσεις της Φουκουσίμα, καταστρέφοντας την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας, προκαλώντας τήξεις σε τρεις από τους αντιδραστήρες του και απελευθερώνοντας μεγάλες ποσότητες ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα, στο σοβαρότερο πυρηνικό ατύχημα μετά το Τσέρνομπιλ ένα τέταρτο του αιώνα νωρίτερα.

Έκτοτε, τα απόβλητα της Φουκουσίμα αποθηκεύτηκαν σε πάνω από 1.000 δεξαμενές από τις οποίες όμως πρέπει να απομακρυνθεί ώστε οι εγκαταστάσεις να παροπλιστούν – μια διαδικασία που αναμένεται να διαρκέσει 30 – 40 χρόνια.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας, οι ρυθμιστικές αρχές έκριναν πως είναι ασφαλής η απόρριψη των υδάτων που σταδιακά θα ριφθούν στον Ειρηνικό ωκεανών μέσω σήραγγας.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ιαπωνίας δήλωσε τον Ιούλιο ότι οι ρυθμιστικές αρχές έκριναν ότι είναι ασφαλές να απελευθερωθεί το νερό,

Από τη μεριά της η διαχειρίστρια εταιρεία του πυρηνικού σταθμού Tepco σημειώνει πως η τεχνολογία επεξεργασίας του νερού -γνωστή ως Alps- μπορεί να απομακρύνει κάθε ραδιενεργό υλικό πλην του τριτίου – το οποίο σε μικρές ποσότητες είναι ακίνδυνο.

Και η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) σημειώνει πως οι πυρηνικές εγκαταστάσεις ανά τον κόσμο χρηιμοποιούν ανάλογες διαδικασίες για την απόρριψη των ραδιενεργών αποβλήτων τους που περιέχουν μικρές συγκεντρώσεις τριτίου και άλλων ραδιονουκλιδίων.

Με πληροφορίες από Guardian 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει