Ο ποταμός των Βαλκανίων που έχει μετατραπεί σε πλωτό σκουπιδότοπο

Ένας ποταμός των Βαλκανίων γνωστός έως τώρα για την φυσική του ομορφιά, έχει μετατραπεί σε μία τεράστια κινούμενη σωρό με σκουπίδια, εν μέσω κακοκαιρίας και πολυετούς κακοδιαχείρισης.

Ο ποταμός Δρίνος στη Βοσνία είναι γεμάτος από τόνους πλαστικών μπουκαλιών, σκουριασμένων βαρελιών, λάστιχων αυτοκινήτων, χαλασμένων οικιακών συσκευών και άλλων αποβλήτων, που έχουν στοιβαχθεί πίσω από ένα φράγμα στον ποταμό Δρίνο στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Το φράγμα έχει δημιουργηθεί από ένα υδροηλεκτρικό εργοστάσιο της Βοσνίας, μόλις λίγα χιλιόμετρα από την πόλη Visegrad, στα ανατολικά της χώρας, που άθελά της έχει γίνει ένας σκουπιδότοπος, όπως καταγγέλλουν τοπικοί ακτιβιστές για το περιβάλλον.

Οι καταρρακτώδεις βροχές και οι αυξημένες για την εποχή θερμοκρασίες, που σημειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα οδήγησαν σε υπερχειλίσεις ποταμών και ρεμάτων σε Σερβία, Βοσνία και Μαυροβούνιο, αναγκάζοντας πολλούς κατοίκους να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους.

Ο Dejan Furtula της περιβαλλοντικής οργάνωσης Eko Centar Visegrad δήλωσε πως «η τεράστια εισροή αποβλήτων ήταν ασταμάτητη» παρά τις καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις και στη συνέχεια την υποχώρηση των πλημμυρών.

Ο ποταμός Δρίνος έχει μήκος 346 χλμ και ρέει από τα βορειοδυτικά του Μαυροβουνίου διασχίζοντας την Σερβία και την Βοσνία.
Μία περιοχή του ποταμού στα σύνορα, δε, μεταξύ Σερβίας και Βοσνίας είναι διάσημη για τους λάτρεις του ράφτινγκ, όταν όμως δεν περνά την «περίοδο των αποβλήτων».

Πολλοί από τους παραποτάμους του είναι γνωστοί για το σμαραγδί χρώμα των νερών τους και το σκηνικό που κόβει την ανάσα.

Περίπου 10.000 κ.μ αποβλήτων έχουν συσσωρευθεί στο φράγμα του ποταμού τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με τον Furtula.
Ανάλογο ήταν το σκηνικό και πέρυσι.

Τεράστιος περιβαλλοντικός και υγειονομικός κίνδυνος

Ωστόσο, ο καθαρισμός του ποταμού δεν είναι εύκολη υπόθεση. Η απομάκρυνση των μπάζων χρειάζεται περίπου 6 μήνες εργασίας, αλλά όλα καταλήγουν σε ένα σκουπιδότοπο στην πόλη Visegrad, που αδυνατεί να διαχειριστεί ακόμη και τα σκουπίδια της ίδια της πόλης.

«Οι φωτιές στη χωματερή μαίνονται» είπε, χαρακτηρίζοντας τις συνθήκες «όχι μόνο  τεράστιο περιβαλλοντικό και υγειονομικό κίνδυνο, αλλά και τεράστια ντροπή για μας» όπως σημείωσε.

Δεκαετίες μετά τη διάσπαση της Γιουγκοσλαβίας, οι χώρες των Βαλκανίων καθυστερούν και βρίσκονται πίσω από τις χώρες της υπόλοιπης Ευρώπης, τόσο σε επίπεδο οικονομίας όσο και περιβαλλοντικής προστασίας.

Οι χώρες αυτές έχουν σημειώσει ελάχιστη πρόοδο στην διάθεση και διαχείριση αποβλήτων, παρά το γεγονός ότι ζητούν ένταξη στην ΕΕ και υιοθετούν μερικούς από τους νόμους και τους κανόνες του ευρωπαϊκού μπλοκ.

Εκτός από την μόλυνση του ποταμού, πολλές χώρες των δυτικών Βαλκανίων καλούνται να αντιμετωπίσουν και τα ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα μόλυνσης του αέρα στην περιοχή.

Με πληροφοριες του AP/Euronews

Μπορεί επίσης να σας αρέσει