Γκουτέρες για κλιματική κρίση: «Ορισμένα έθνη θα μπορούσαν να πάψουν να υπάρχουν, να πνιγούν κάτω από τα κύματα»

Ο ρυθμός με τον οποίο ανεβαίνει η στάθμη της θάλασσας λόγω της κλιματικής κρίσης, απειλεί με μαζική έξοδο ολόκληρους πληθυσμούς.

Όπως ανέφερε σήμερα ο Αντόνιο Γκουτέρες, η κλιματική κρίση που προκαλεί την άνοδο της στάθμης της θάλασσας ταχύτερα εδώ και 3.000 χρόνια, φέρνει ένα σωρό προβλήματα σε σχεδόν ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους, από το Λονδίνο μέχρι το Λος Άντζελες και από την Μπανγκόκ μέχρι το Μπουένος Άιρες.

«Ορισμένα κράτη θα μπορούσαν να πάψουν να υπάρχουν, να πνιγούν κάτω από τα κύματα», είπε.

Απευθυνόμενος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι απαιτείται μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, αντιμετώπιση προβλημάτων όπως η φτώχεια που επιδεινώνουν τις επιπτώσεις της ανόδου της στάθμης των θαλασσών στις κοινότητες καθώς και δημιουργία διεθνών νόμων για την προστασία όσων μένουν άστεγοι.

Παράλληλα, σημείωσε ότι η άνοδος της στάθμης της θάλασσας είναι ένας πολλαπλασιαστής απειλών που καταστρέφει ζωές, οικονομίες και υποδομές, ενώ παράλληλα έχει δραματικές επιπτώσεις στην παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια.

Κλιματική κρίση και ανθρώπινα δικαιώματα

Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας είναι αναπόφευκτη εξαιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη και οι συνέπειες της αποτυχίας αντιμετώπισης του προβλήματος είναι αδιανόητες.

«Οι κοινότητες που βρίσκονται σε χαμηλό υψόμετρο αλλά και ολόκληρες χώρες θα μπορούσαν να εξαφανιστούν για πάντα. Θα γινόμασταν μάρτυρες μιας μαζικής εξόδου ολόκληρων πληθυσμών σε βιβλική κλίμακα. Και θα βλέπαμε όλο και πιο έντονο ανταγωνισμό για το νερό, τη γη και άλλους πόρους. Τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν εξαφανίζονται επειδή εξαφανίζονται τα σπίτια τους».

Η Επιτροπή Διεθνούς Δικαίου αξιολογεί τη νομική κατάσταση. Το 2020, η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ έκρινε ότι είναι παράνομο για τις κυβερνήσεις να επιστρέφουν ανθρώπους σε χώρες όπου η ζωή τους μπορεί να απειληθεί από την κλιματική κρίση. 

Μια νέα συλλογή δεδομένων από τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό (WMO) δείχνει ότι η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει γρήγορα και ότι ο παγκόσμιος ωκεανός έχει θερμανθεί ταχύτερα τον τελευταίο αιώνα από ό,τι οποιαδήποτε άλλη φορά τα τελευταία 11.000 χρόνια.

Ο καθηγητής Πατέρι Τάλας, γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού ανέφερε πως η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θέτει κινδύνους για τις οικονομίες των χωρών, την υγεία, την ευημερία καθώς και την ασφάλεια των τροφίμων και του νερού.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες επισήμανε πως ακόμη κι αν γίνει κάποιο θαύμα και η άνοδος της θερμοκρασίας αυξηθεί μόνο κατά 1,5 βαθμό Κελσίου, θα εξακολουθήσει να υπάρχει σημαντική αύξηση της στάθμης της θάλασσας.

Με πληροφορίες από Guardian

Μπορεί επίσης να σας αρέσει