Οι λύγκες στη Γαλλία απειλούνται με (δεύτερη) εξαφάνιση – Δραματική μείωση του ενήλικου πληθυσμού

Οι περιβαλλοντολόγοι προειδοποιούν ότι οι λύγκες στη Γαλλία είναι καταδικασμένοι να εξαφανιστούν – για δεύτερη φορά – εάν δεν καταβληθούν άμεσες προσπάθειες για την προστασία του είδους.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι υπάρχουν 120 έως 150 ενήλικοι λύγκες στη Γαλλία. Οι εξετάσεις ζώα δείχνουν ότι η γενετική ποικιλομορφία των μεγάλων γατών είναι τόσο χαμηλή που θα εξαφανιστούν, τοπικά, μέσα στα επόμενα 30 χρόνια, εκτός αν υπάρξει επείγουσα παρέμβαση.

Ιστορικά οι λύγκες εκτείνονταν σε όλη την έκταση της Ευρασίας, αλλά όπως και τόσα άλλα είδη, οδηγούνται στον θάνατο λόγω καταστροφής του περιβάλλοντος τους, της λαθροθηρίας αλλά και τροχαίων.

Τον 18ο αιώνα εξαφανίστηκαν από τη Γαλλία, αλλά κατά τη δεκαετία του 1970 μετά από ένα πρόγραμμα «επανεισαγωγής» στην Ελβετία, ορισμένοι ευρασιατικοί λύγκες πέρασαν τα γαλλικά σύνορα και εγκαταστάθηκαν ξανά στα βουνά. Όμως, ο πληθυσμός δεν κατάφερε να φτάσει σε επαρκείς αριθμούς ώστε να καταστεί σταθερός.

Οι επιστήμονες του Centre Athenas, ενός κέντρου προστασίας της άγριας ζωής στην ανατολική Γαλλία, συνέλεξαν 88 δείγματα DNA από τραυματισμένους, νεκρούς ή ορφανούς λύγκες μεταξύ 2008 και 2020 και μπόρεσαν να αναλύσουν 78 για να σχηματίσουν μια εικόνα της γενετικής υγείας του πληθυσμού. Για να αποφευχθεί η ταλαιπωρία των ζώων, η ομάδα δεν έλαβε δείγματα από υγιείς άγριους λύγκες.

Οι δοκιμές αποκάλυψαν μια ανησυχητική έλλειψη γενετικής ποικιλομορφίας. Αν και οι ερευνητές πιστεύουν ότι υπάρχουν περισσότεροι από 120 ενήλικα ζώα στη Γαλλία, ο πληθυσμός έχει επίπεδο ποικιλομορφίας που αντιστοιχεί σε μόλις 38. «Αυτός ο πληθυσμός έχει χάσει μεγάλη γενετική ποικιλομορφία από τότε που επανεντάχθηκε στην Ελβετία» δήλωσε ο Nathen Huvier, συγγραφέας της έρευνας. «Αν δεν επανεισαχθεί νέο γενετικό υλικό, ο πληθυσμός αυτός θα εξαφανιστεί, για άλλη μια φορά, σε λιγότερο από 30 χρόνια».

Οι ερευνητές περιγράφουν πώς το DNA από το ζώο αποκαλύπτει ένα καταστροφικό επίπεδο ενδογαμίας, καθώς δύο γάτες που ζευγαρώνουν είναι, πλέον, εξαιρετικά πιθανό να είναι στενά συνδεδεμένες. «Η έλλειψη γενετικής ποικιλομορφίας μπορεί να μειώσει τη φυσική τους κατάσταση, να δημιουργήσει ασθένειες και να μειώσει την ικανότητά τους να προσαρμόζονται στις περιβαλλοντικές αλλαγές» δήλωσε ο Huvier. Ένας πληθυσμός που παρουσίαζε αυτά τα χαρακτηριστικά «δεν ήταν σε θέση να εξελιχθεί», οπότε ήταν ευάλωτος στην εξαφάνιση, πρόσθεσε.

Ένας τρόπος για να ενισχυθεί η γενετική ποικιλομορφία του πληθυσμού ήταν να εισαχθούν περισσότεροι λύγκες από υγιέστερες ομάδες, όπως αυτοί της Ελβετίας ή της Γερμανίας. Αλλά τέτοια σχέδια ήταν πολιτικά δύσκολα, δήλωσε ο ίδιος.

Παράλληλα, οι ερευνητές επιθυμούν την αυστηρή εφαρμογή των νόμων περί λαθροθηρίας και την τοποθέτηση οδικών πινακίδων που θα προειδοποιούν τους οδηγούς για την παρουσία λύγκων, ώστε να μειωθεί ο αριθμός των νεκρών σε δυστυχήματα.

Με πληροφορίες από Guardian

Μπορεί επίσης να σας αρέσει