ΕΕ: Πολιτική συμφωνία στους νέους στόχους για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Σε πολιτική συμφωνία για περισσότερο φιλόδοξους στόχους για την επέκταση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μέχρι το 2030 κατέληξαν σήμερα οι διαπραγματευτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα κράτη-μέλη της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμφώνησαν ότι μέχρι το 2030 η Ένωση θα λαμβάνει το 42,5% της ενέργειάς της από ανανεώσιμες πηγές, όπως η αιολική και η ηλιακή, έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter το μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρκους Πίπερ. Η συμφωνία θα πρέπει τώρα να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τις χώρες της ΕΕ.

 

O νέος στόχος θα αντικαταστήσει τον τρέχοντα στόχο της Ένωσης για μερίδιο 32% από τις ΑΠΕ έως το 2030. Η ΕΕ έλαβε το 22% της ενέργειάς της από ανανεώσιμες πηγές το 2021, αλλά το ποσοστό διέφερε σημαντικά από χώρα σε χώρα.

Η Σουηδία ηγείται των 27 χωρών της ΕΕ με το μερίδιο της ανανεώσιμης ενέργειας να ανέρχεται στο 63%, ενώ στο Λουξεμβούργο, τη Μάλτα, την Ολλανδία και την Ιρλανδία, οι ανανεώσιμες πηγές αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 13% της συνολικής χρήσης ενέργειας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μπορεί επίσης να σας αρέσει