Σε επίπεδα ρεκόρ τα ταξίδια με ιδιωτικά τζετ στην Ευρώπη – Ανησυχία για τις επιπτώσεις στο κλίμα

Σε επίπεδα ρεκόρ βρέθηκαν πέρσι οι πτήσεις με ιδιωτικά τζετ στην Ευρώπη σύμφωνα με μελέτη που δημοσίευσε η περιβαλλοντική οργάνωση της Greenpeace.

Όπως αναφέρει η έκθεση, ο αριθμός των εν λόγω πτώσεων αυξήθηκε το 2022 στην Ευρώπη κατά 64% και έφτασε τις 572.806, αριθμός ρεκόρ. Παράλληλα, οι εκπομπές των ιδιωτικών τζετ, οι οποίες έχουν δυσανάλογο αντίκτυπο στο περιβάλλον, διαπιστώθηκε ότι υπερδιπλασιάστηκαν στην Ευρώπη πέρσι, ξεπερνώντας τις ετήσιες κατά κεφαλήν εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, τουλάχιστον 550.000 κατοίκων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο μεταξύ, περισσότερες από τις μισές πτήσεις ιδιωτικών τζετ (55%) ήταν εξαιρετικά σύντομα ταξίδια κάτω των 750 χιλιομέτρων, ανέφερε η Greenpeace, σημειώνοντας ότι πρόκειται για ταξίδια που θα μπορούσαν να είχαν γίνει με τρένο ή πλοίο.

Το γεγονός αυτό έρχεται σε μια φάση που η Ευρώπη βρίσκεται στη δίνη μιας σοβαρής χειμερινής ξηρασίας και λίγο μετά το ξηρότερο καλοκαίρι της περιοχής εδώ και τουλάχιστον 500 χρόνια. Οι επιστήμονες προειδοποίησαν στα τέλη Ιανουαρίου ότι η έλλειψη υπόγειων υδάτων στη Γηραιά ήπειρο σημαίνει ότι η κατάσταση του νερού έχει γίνει πλέον «πολύ επισφαλής».

«Η ανησυχητική αύξηση των πτήσεων με ιδιωτικά τζετ έρχεται σε πλήρη αντίθεση με όλη την κλιματική επιστήμη που μας λέει ότι πρέπει να μειώσουμε άμεσα τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα προκειμένου να αποτρέψουμε την ολοκληρωτική καταστροφή», δήλωσε η Κλάρα Μαρία Σενκ, υπεύθυνη για τις μεταφορές της εκστρατείας της Greenpeace «Κινητικότητα για όλους».

«Η άμεση μείωση των πετρελαιοκίνητων μέσων μεταφοράς είναι αυτονόητη […] Τα εξαιρετικά ρυπογόνα ιδιωτικά τζετ δεν προσφέρουν τίποτα στους ανθρώπους και τους επιβαρύνουν με βλαβερές εκπομπές, τοξικά μικροσωματίδια και θόρυβο, βλάπτοντας το κλίμα, το περιβάλλον και την υγεία μας», πρόσθεσε η Σενκ.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι χώρες με τις περισσότερες πτήσεις ιδιωτικών τζετ στην Ευρώπη πέρυσι ήταν το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και η Γερμανία. Οι πιο δημοφιλείς προορισμοί όπου κατέφθαναν ιδιωτικά τζετ ήταν η Νίκαια στη γαλλική Ριβιέρα, το Παρίσι και η Γενεύη στην Ελβετία.

Με πληροφορίες από CNBC

Μπορεί επίσης να σας αρέσει