Η φάλαινα Λολίτα θα απελευθερωθεί μετά από 50 χρόνια αιχμαλωσίας

Η φάλαινα όρκα, γνωστή ως Λολίτα, βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στην επιστροφή στο φυσικό της περιβάλλον στον βορειοδυτικό Ειρηνικό, αφού επί δεκαετίες εμφανιζόταν σε τουριστικό αξιοθέατο του Μαϊάμι.

Την πήραν από τον ωκεανό το 1970 και μετά από μια μακροχρόνια διαμάχη για το πού ανήκει η Λολίτα, αξιωματούχοι ανακοίνωσαν την Πέμπτη μια «δεσμευτική συμφωνία» για να μεταφερθεί η φάλαινα στα «νερά της πατρίδας της».

«Η Λολίτα θα λάβει την καλύτερη δυνατή φροντίδα καθώς η ομάδα εργάζεται για να καταστήσει δυνατή τη μετεγκατάστασή της μέσα στους επόμενους 18 έως 24 μήνες» ανέφερε το Miami Seaquarium σε ανακοίνωσή του την Πέμπτη.

«Ξέρω ότι η Λολίτα θέλει να πάει σε ελεύθερα νερά. Δεν με νοιάζει τι λέει ο καθένας. Έζησε τόσο καιρό για να έχει αυτή την ευκαιρία. Και η μόνη μου αποστολή είναι (…) να βοηθήσω αυτή τη φάλαινα να ελευθερωθεί» σημείωσε ο Jim Irsay, ο ιδιοκτήτης των Indianapolis Colts, ο οποίος συμβάλλει στην πληρωμή της μετακίνησή της, που θα κοστίσει «επταψήφιο ποσό».

Η δεξαμενή στην οποία κρατείται η φάλαινα, που έχει συμπληρώσει το 57ο έτος της ηλικίας της, είναι 24×10 μέτρα και από πέρσι δεν κάνει πλέον παραστάσεις για το κοινό, αλλά παραμένει εκεί.

Οι όρκες ζουν έως και 90 χρόνια, το βάρος του μπορεί να είναι και 11 τόνους και να έχουν μήκος σχεδόν 10 μέτρα, σύμφωνα με Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας.

Φαίνεται ότι έχουν εντοπιστεί τοποθεσίες στις οποίες μπορεί να αφεθεί σχετικώς ελεύθερη – αναμένεται να υπάρχουν περιορισμοί στο πού μπορεί να κινηθεί – συμπεριλαμβανομένου ενός σημείου όπου ζουν μέλη της οικογένειάς της. Η 95χρονη μητέρα της Λολίτα πιστεύεται ότι είναι ακόμη ζωντανή.

«(Υπάρχει) η ευκαιρία να συνδεθεί με την οικογένειά της, χωρίς αμφιβολία» δήλωσε στον σταθμό ο Charles Vinick, εκτελεστικός διευθυντής του Whale Sanctuary Project.

Η φάλαινα θα διασχίσει με αεροπλάνο τη χώρα και θα φιλοξενηθεί σε ένα φυσικό θαλάσσιο κλουβί στην πολιτεία της Ουάσινγκτον, όπου θα παρακολουθείται και θα μάθει να ψαρεύει μόνη της.

Με πληροφορίες από CNN

Μπορεί επίσης να σας αρέσει